Gazetecilik Etiğine Sığar mı`

Gazetecilik Etiğine Sığar mı`

Artık ayıp oluyor!

İmzalı, fotoğraflı özel haberlerim bile kentimizdeki bazı yerel gazeteler tarafından, benden izinsiz, hiçbir kaynak gösterilmeden, sanki kendi haberleriymiş gibi aynen sayfalarına aktarılıyor.

Şimdi, bunun son örneğini, sizlerle paylaşmak istiyorum:

Tarih, 1 Haziran 2011 Çarşamba. Bandırma Belediye Meclisi`nin Haziran ayı olağan toplantısı gerçekleştiriliyor. Toplantıda benden başka hiçbir gazeteci yok. Nitekim, Belediye Başkanı Sedat Pekel de, açış konuşmasında, tutanaklara da geçen bu durumu, şöyle dile getiriyor:

"Toplantımızı, şu anda basından tek arkadaşımız, duayen gazeteci Önder Balıkçı da izliyor. Salonda, başka gazeteci arkadaşımızı da göremiyorum. Sayın Balıkçı`ya da hoş geldiniz diyorum."

Ardından, toplantının gündem maddelerinin görüşülmesine geçiliyor. Gündem tamamlandığında, Belediye Başkanı Sedat Pekel, Mehmet Kılkışlı`nın başkanlığındaki Bandırmaspor Kulübü yöneticilerinin, 15 Haziran`da gerçekleştirilecek genel kurulda, göreve devam etmeleri konusunda, bir toplantı yaparak, kendilerini ikna ettiğini açıklıyor.

Gece biten toplantının sabahı, Pekel`in açıklamasını, internet haber sitesi "Bandırma Manşet"e veriyorum. 2 Haziran`da, hemen yayına giriyor. Hemen ertesi günü, 3 Haziran 2011 tarihli Genç Bayrak Gazetesi`ne bakıyorum. Haberim, aynen, benim cümlelerimle, hiçbir kaynak gösterilmeksizin, gazetenin sanki kendi ürettiği bir haber gibi yayınlanmış! Fazladan, sadece Pekel`in, Mehmet Kılkışlı`nın başkanlığındaki yönetim kuruluyla birlikte çektirdiği bir arşiv fotoğrafı eklenmiş!

Bu olayın ismi, daha ağır konuşmak istemiyorum ama en azından, "emeğin sömürüsü"dür.

İnanmakta güçlük çekiyorum. İnsan, bu yola neden başvurur? Yalnız bir gazetecinin bulunduğu bir toplantıda, o gazetecinin imzasıyla yayınlanan haberi, başka bir gazete nasıl olur da, aynı cümlelerle, kendi haberiymiş gibi yayınlama cesaret ve pişkinliğini gösterebilir? Bu nasıl bir gazetecilik etiğidir?

Yok, yok! Bu böyle olmayacak. Bu uygulamayı sürdürmekte ısrar eden gazete ve gazeteciler hakkında artık yasal yollara başvurmaktan başka çârem yok. İlgililere duyurulur.

Haber sömürüsü yapan bu arkadaşlara bir önerim var:

Bu yazımı isterseniz, aynen gazetenizde yayınlayabilirsiniz. İzin veriyorum!



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 17.6 ° / 4.8 ° Güneşli
  • Cuma 21.4 ° / 7.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 21 ° / 9 ° Güneşli