Geleneklerini sürdürüyorlar.

Geleneklerini sürdürüyorlar.

Bandırmalı Çerkesler örf ve adetlerini sürdürüyorlar

Bandırma’da yaşayan Çerkesler, örf ve geleneklerini yaşatmaya çalışıyorlar. Bu bağlamda, 1990 yılında, hâlen Kafkasya’da yaşayan Dr. Necdet Hatem’in kurucu başkanlığında kurulan Bandırma Kuzey Kafkasya Kültür Derneği, yemek geleneklerini de sürdürüyor.

 Derneğin Başkan Yardımcısı Sadullah Batur da kültürel  çalışmalarını özenle sürdürdüklerini belirtirken, “Bölgemizde Bursa,Balıkesir illeri ve Karacabey,Gönen,Biga birçok dernekle işbirliği içinde hareket ederken, ayrıca 60 derneğin yer aldığı bir federasyonun da(KAFFED) çatısı altında bulunuyoruz. Amacımız bizden sonraki nesillere örf ve adetlerimizi aktarmak” dedi.

 

Dernek lokalinde, 15 günde bir hamurdan yapılan geleneksel Haluj yemeği ilgi görüyor. Dernek yöneticilerinden Nejan Nart, Haluj’un, gönüllü kadınlar tarafından ücretsiz yapılarak, lokallerinde satıldığını, böylece derneklerine de gelir elde ettiklerini belirtti. Derneğin eski yönetim kurullarında görev yapan Avukat Ramazan Şenol da, Çerkes geleneklerini yaşatmak amacıyla çaba harcadıklarını vurgularken, “Geleneklerimizin unutulmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Yemeklerimizin yanı sıra folklorumuzu, sosyal ve kültürel değerlerimizi de yaşatıyoruz” diye konuştu Kuruluş aşamasında Burhan Güven’in çaba harcadığı Bandırma Kuzey Kafkasya Kültür Derneği’nde ilk başkanlığı Dr. Necdet Hatam yaparken, ardından çeşitli dönemlerde, ikişer yıllık sürelerde Abdülkadir Şeker, Erol Ergüneş, Necmettin Özen ve Alaaddin Bayram başkanlık görevini üstlenirken, hâlen başkanlık görevini Namık Nart yürütüyor.

HALUJ  NEDİR?

Haluj diğer mantı çeşitlerinden farklıdır. Haluj tuzlu ve sert hamurun içine haşlanmış patates, kişniş, pul biber, soğan ve sarımsak koyularak yapılan bir yemektir. Çerkeslerde özel olarak her ayda bir Haluj günü düzenlenir. Bu leziz ve çok güzel olan mantı türü tüm Avrupa`da yaygındır. Pişirildiği zaman hemen yenmesi gereken bir yemek yoksa soğur ve içindeki patates harcı katılaşabilir.

Haluj Kuzey Kafkasya`nın en çok tüketilen hamur işidir. Aynı zamanda Haluj Kafkasya`da değişik çeşitleri vardır. Dağıstan`da Hınkal ve Çeçenler de Cırdıngış isimleriyle anılır ki aslında Hınkal haluja fazla benzemez. Çünkü Hınkal içi kıymayla yaoılan ve bohça şekline getirilen bir yemektir. Aslı Gürcülere ve Kafkasya Avarlarına aittir. Çeçenlerdeki Cırdıngış ta Haluja benzemektedir.