Tarih: 07.10.2018 20:43

?GELİN DEDE ve ŞIP ŞIP DEDE MEŞESİ?

Facebook Twitter Linked-in

Edremit İlçesine bağlı Kadıköy Beldesi sakinlerinin tarihte mutluluğun adresi ve mutluluk simgesi 500 yıllık ?Gelindede Meşesi? ile ?Şıp Şıp Dede? yatırı ve mesire yeri bu günde büyük ilgi çekiyor.

/resimler/2018-10/7/2044532354768.jpg

Edremit İlçesine bağlı Kadıköy Beldesi sakinlerinin tarihte mutluluğun adresi ve ?Mutluluk Simgesi? olarak bilinen ve bazı dallarının kurumaya başlaması nedeniyle koruma altına alınan Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin en yakın tanığı 500 yıllık ?Gelindede Meşesi? ile ?Şıp Şıp Dede? yatırı tarihi yapısı ile ilgi çekmeye devam ediyor.

Kadıköy Beldesi Dede Korkut Kültür Merkezi ve Sosyal Tesislerinde önünde bulunan Düğün Salonu girişindeki 5 yüz yıllık anıt Gelindede Meşe ağacının boyu 15 metre, çapının 2,5 metre ve çevresinin ise 8 metre kadar olduğu ifade edilen ağacın bazı dallarının kurumaya başlaması ile kesilerek gençleştirildi.

/resimler/2018-10/7/2045104386407.jpg

MUTLULUK SİMGESİ ?GELİN DEDE MEŞESİ?

Kadıköy Beldesinde yeni evlenen damat ve gelinler ömür boyu mutlu olmaları nedeniyle uzun yıllar mutlu yaşam inancıyla mutluluk veren ?Mutluluk Simgesi? sembolü olan ?Yeni Evlilere Mutlu Geçim Verdiğine? inanıldığı Gelindede Meşe ağacının altından geçtiği, evlenemeyenlerin ise okunmuş bezler bağlayıp kısa sürede nasipleri açıldığına inanılmaktadır.

Evlenmek isteyen genç kızlar eskiden mutlu bir evlilik yapmak ve şanslarının açılıp, mutlu bir aile kurmaları için dilek tutup, Gelin Dede Meşesinin dallarına renkli bezler bağlarlar ve kısa sürede nasipleri açılıp, uzun yıllar mutlu bir evlilik yaptıklarına inanılırdı.

/resimler/2018-10/7/2045342199397.jpg

?ŞIP - ŞIP DEDE? MESİRE ve ADAK YERİ 

Kadıköy Beldesi Dede Korkut Kültür Merkezi ve Sosyal Tesislerinde önündeki 5 asırlık anıt Gelindede Meşe ağacı ile ayni yaşta bir meşe ağacının da Kadıköy´deki ?Şıp Şıp Dede? mesire yerinde de vardır.

Şıp - Şıp Dede Mesire yeri Edremit - Akçay E ? 87 karayolundan Kadıköy istikametine sapıldığında 2 kilometre içeridedir.

Büyük çam ormanları arasında bulunan kayaların içinde damla damla akan su Edremit halkı tarafından kutsal bilinerek ?Adak Yeri? olarak tanınmıştır.

Şıp Şıp Dede Mesire Yere ve Adak Yerinde yaşayan asırlık meşe ağacı Edremit Körfezini en yüksek tepeden görüp seyredebileceğiniz nadir güzellikte piknik yapılabilen doğal güzelliklere sahip bir mesire yeridir.

/resimler/2018-10/7/2046003606274.jpg

KADIYÖYÜN KURUCULARI ve ŞIP ŞIP DEDE

Kadıyöyün tarihteki kurucu aileleri Kocayanlar, Gabiller, Kakçının Hasanlar, İzmirli Mustafalar, Koca Ali´ler, Kobaklar ve Kadıoğulları´nın isimleri bilinir.

Şıp Şıp Dede olarak bilenen zatın asıl adı Seyid Muhammet Hazretleridir. Şıp Şıp Dede Türbesi Kadıköy Ortaoba Köyü yolu üzerindedir.

Şıp Şıp Dede´nin çilehanesinin olduğu bölüm türbe olarak düzenlenmiştir. Bu türbenin alt tarafında bulunan mağaraya gelen suyun mihrap biçimli havuza damlamasından dolayı ?Şıp Şıp Dede? ismi verilmiştir.

Buraya gelen ziyaretçiler kurban adayıp dilek dilerler. Dileğin gerçekleşmesi için geri getirilmek üzere mağaradan taş alırlar. Bir inanışa göre dileklerin yerine geldiği halde taşı getirmeyenleri taşlar takip edermiş diye rivayet edilir.

Bu türbenin yakında bulunan asırlık meşe ağacına bezler takarak yine dilek dilenmesi Şaman inançlarının günümüze kadar uzandığının bir göstergesi olduğu belirtildi. Enver DOLGUN

/resimler/2018-10/7/2046231419180.jpg




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —