Gıda zehirlenmelerine dikkat

Gıda zehirlenmelerine dikkat

GIDA ZEHİRLENMESİNE NEDEN OLAN SALMONELLA BAKTERİSİ SOFRANIZDA OLABİLİR

Son günlerde yaşanan acil vakalarda adı sıkça duyulan ve Salmonella adı verilen bakteri, dikkat edilmemesi durumunda günlük hayatı da tehdit eden ölümcül bir bakteri türü. Peki çeşitli yiyeceklerle sofralarımıza kadar gelen bu tehlikeli bakteri türüne karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Güler Delibalta, bu tehlikeli virüse karşı nasıl önlem alınması gerektiğini anlattı

Gıda zehirlenmelerine yol açan bakteriler arasında ön sıralarda bulunan Salmonella, çeşitli yollarla bulaşabiliyor. Son zamanlarda tehlikeli vakalarla adı duyulmaya başlanan bu bakteri türü insanlara, çiğ gıdalar ve ellerinde salmonella bakterisi bulunan kişilerin hazırladığı gıdaların yenilmesi sonucu bulaşıyor. Emsey Hospital´dan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Güler Delibalta, bakterinin bulaşmış olduğu su ve yiyeceklerin uygun olmayan ısı koşullarında saklanması sonucu yoğunluğunu artırdığını, bu gıdaların sindirim sistemine ulaşması sonrasında mikroorganizmaya bağlı toksinler aracılığıyla gıda zehirlenmesi tablosunun ortaya çıktığını belirtti.

Çiğ veya iyi pişirilmemiş tavuk, et, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş süt salmonella enfeksiyonu için kaynak oluşturabildiğini söyleyen Uzm.Dr. Güler Delibalta, temiz su sistemine yönelik alt yapının yetersiz olduğu durumlarda toplu zehirlenmelerin görülebildiğini söyledi.

/resimler/2017-7/5/1841009514962.jpg

Zehirlenmelerin belirtileri

Bakteri vücuda girdikten sonra genellikle 6 ? 48 saat içerisinde hastalık belirtisinin ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Emsey Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Güler Delibalta, ?Karın ağrısı-kramp hissi, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş sık görülen semptomlardır. Yapılan muayenede yüksek ateş ile birlikte karın ve göğüs bölgesinde görülen küçük kırmızı döküntüler Tifo olarak adlandırılan salmonella enfeksiyonunu ağır formunun göstergesidir. İshalin şiddetine bağlı olarak gelişen sıvı kaybı özellikle çocuklarda önemli bir klinik sorundur.? dedi.

/resimler/2017-7/5/1841251390430.jpg

Salmonella ilişkili gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için neler yapılmalı

Usulüne uygun şekilde pişirme veya pastörizasyon ile salmonella bakterisi canlılığını kaybedeceğini belirten Uzm.Dr. Güler Delibalta, salmonella ilişkili gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için şunları önerdi;

  • Gıdalar uygun şekilde pişirilmeli ve saklanmalı,

Yiyeceklerin hazırlandığı alanların temizlikleri uygun şekilde yapılmalı,

El hijyenine dikkat edilmeli,

Yumurta, süt, kaymak vb. besinler çiğ olarak kullanılmamalı,

Gıda sektöründe çalışanların periyodik olarak salmonella taşıyıcılığı yönünden taramalarının yapılaması,

/resimler/2017-7/5/1839135294148.gif

Gıda zehirlenmelerinde inanılmaz rakamlar!

Gıda zehirlenmeleri, özellikle yaz aylarında artış gösteriyor. Dünyada her yıl gıda zehirlenmelerinden ortalama 351 bin insan hayatını kaybediyor.

Yaz aylarında havaların ısınması yiyeceklerde çok daha fazla bakteri oluşumuna neden oluyor. Bu yüzden yaz aylarında hem Türkiye´de hem de dünya genelinde gıda zehirlenmesi vakalarında önemli bir artış görülüyor.

Türkiye´de, sadece gıda zehirlenmelerinin sebep olduğu ölüm sayısı bilinmiyor. TUİK(Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre Türkiye´de 2013 yılında ?dışsal yaralanmalar ve zehirlenmeler´ sebebiyle 20 bin 409 kişi hayatını kaybetti. 2014 yılında ise bu sayı düşüş göstererek 16 bin 018´e geriledi. 

Dünya´da durum nasıl?

Dünya´da da gıda zehirlenmesi sebebiyle ölümler bir hayli fazla. WHO´nun (Dünya Sağlık Örgütü) açıkladığı verilere göre 2010 yılında dünya üzerinde 22 değişik gıda maddesinden toplam 582 milyon kişi zehirlendi. İlginç olan ise, 582 milyon insanın yüzde 40´ı 5 yaşının altında bulunuyor. 

Dünya üzerinde 351 bin insan yaşadığı gıda zehirlenmesi sonrası hayatını kaybetti. 2010 yılında yaşanan bu ölümlerin 52 bini Salmonella (bir tür bakteri) kaynaklı. 

Neden zehirleniriz?

İyi pişmemiş veya pişiren kişinin yiyeceği ya da özellikle gıdayla temas etmeden önce ellerini yıkamadan hazırladığı yiyecekleri tüketmeniz halinde gıda zehirlenmesi geçirebilirsiniz. Gıda zehirlenmesinin en yaygın bakteriyel nedeni çiğ kümes hayvanlarında, pastorize edilmemiş sütte, kırmızı ette ve arıtılmamış suda bulunan Kampilobakter´dir. Salmonella pastorize edilmemiş sütte, yumurta ve çiğ yumurta ürünlerinde, çiğ ette ve kümes hayvanlarında bulunan ikinci en yaygın türdür. Diğer yaygın nedenler arasında listeri, şigella (Gezgin ishali) ve klostridya sayılabilir.


Anahtar Kelimeler: Gıda zehirlenmelerine dikkat
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı