Özcan, şu yazılı açıklamayı yaptı:
“Eskiden ‘Küçük Asya’ denilen bugünkü Anadolu yarımadası, yerküre jeolojisinin mikro bir levhası karakteriyle uygarlık gelişimine en uygun yerleşim coğrafyasından biri olagelmiştir. Ayrıca bu bağlamda da ilkçağlardan, hatta tarih ötesinden beri ‘Dünya Kıtası’ diye bilinen ‘Eski Dünya’, yeni ‘Afro-Avrasya’nın tam da ortasında olduğundan tarih oluşumuna kaynaklık eden Kavimler Göçü’nün de doğal bir köprüsüdür. Bu bağlamda da yeryüzünün en önemli jeo-stratejik kara parçalarından birini temsil eder.
Öte yandan, Anadolu’nun kuzey batısındaki Güney Marmara bölümü ise doğasının sağladığı altın üçgen karakterli yüksek tarımsal verimliliğinin çekiciliği dolayısıyla dünya tarihinde en çok göç alıp, göç vermiş coğrafi-demografik bir bölge olma savını ortaya koymaktadır.
Ayrıca, Güney Marmara’nın ortasındaki Antik Çağ’da ‘Küçük Misya’ denilen, Gönen Çayı ile Nilüfer Çayı arasında kalan daha küçük bölümünün gösterdiği olağanüstü yüksek tarımsal verimlilik sonucunda ‘Neolitik Çağ’ ile birlikte çok yoğun bir köyleşmeye ve daha sonra ticaretin gelişmesiyle birlikte de yoğun bir beldeleşmeye sahne olduğu görülmektedir.
Öte yandan, doğal verimliliğin insanoğluna bağışladığı gibi, ilk olarak Gönen’de oluşturulup, haftalık toplanan çalışma gruplarıyla 2014’te başlayan Güney Marmara Kültür Platformları Birliği’nin(GMKPB) tarihsel bağlamda ikinci etkin faaliyet döneminin başlaması kararlaştırılmıştır. Bu bağlamda birinci dönem kapsamındaki çalışmalar içinde en önemlilerine kısaca da olsa değinmek isterim. Bu doğrultuda, 2014 yılından bu yana örgütlenme, iletişim, tanıtım ve belgesel sorunların saptanmasıyla geçen yedi yılda şu önemli projeler gerçekleştirilmiştir:
GMKPB’nin sözcüsü Mustafa Özcan, bu bilgileri tarihe not düşmek adına verdiğini belirtti. ÖNDER BALIKÇI