Gönen'de Deprem Sempozyumu

Gönen

Gönen Belediyesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Güney Marmara Şubesi ile Deprem sempozyumu düzenledi.

Prof. Dr. Abdullah Soykan'ın Moderatörlüğünde, Jeoloji Mühendisi JMO Güney Marmara Şube Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir il sorumlusu Aysun Aykan ile Jeoloji Yüksek Mühendisi JMO Güney Marmara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er'in konuşmacı olarak katıldığı "Depremle yaşamak" konulu sempozyun'da dikkatle izlenen konuşmacılara katılım anısı olarak plaket verildi.

Sempozyumda söz alan konuşmacılar; 

Marmara Denizine Kıyısı olan Tüm Şehirler,Marmara Denizinde Olacak Depremden Ağır Bir şekilde Etkilenecek!!

Fay Yasası Ülkemiz İçin Bir Zorunluluk Olup, En Kısa Zamanda Fay Yasası Çıkartılmalıdır!

Balıkesir’de 7.2’lik Deprem Üretecek Birçok Diri Fay Var!

Balıkesir (Gönen)’de, Gönen Belediyesi ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi işbirliği ile “Deprem Sempozyumu” Düzenlendi. Sempozyumda konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Sorumlusu Aysun AYKAN; Balıkesir de 7.2’lik deprem üretecek birçok aktif fayın olduğunu  ve Marmara Denizinde maksimum 7.6  büyüklüğündeki  depremin Marmara Denizine kıyısı olan tüm şehirleri ağır bir şekilde etkileyeceğini belirtti. Aykan; Fay Yasasının Ülkemiz için artık bir zorunluluk olduğunu belirterek “Aktif fay zonlarının sakınım bandı içinde kalan alanlara bina ve bina türü yapılaşmaya sınırlama getirilerek vatandaşımızın can ve mal güvenliği sağlanmalı ve bunlar Fay Yasası Kapsamında Değerlendirilmelidir” Dedi.

Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Soykan; ”Türkiye’nin Deprem Gerçeği” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Soykan, görseller ile desteklediği sunumda genelde ülkemizin Tektonik aktivitesini, özelde ise Kuzeybatı Anadolu Tektoniği içerisinde Gönen ve Yakın çevresinin durumu hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er; Depreme Karşı Alınması Gerekli Önlemler Konularında Bilgi Verdi.

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan Konuşmasında; Türkiye, Dünyanın sismik yönden  en aktif kuşaklarından olan Alp-Himalaya Deprem kuşağında bulunuyor, bu yüzden ülkemizde meydana gelen depremler olmaya devam edecektir. Gerek Ülkemizde, gerekse dünyada deprem etkisi altında binaların hasar görebilirliği; Taşıyıcı sistem yapısının yetersizliği, Yapıda Kullanılan malzemenin niteliği, Yapının oturduğu zeminin Jeolojik-Jeoteknik özellikleri, Yapının Diri Fay üzerine oturması ve Yapı Denetim Yetersizliği gibi temel nedenlerden kaynaklanmaktadır. Biz bu unsurları düzeltemedikten sonra her depremden sonra can ve ekonomik kayıpları yaşarız.

Balıkesir, Gökçeyazı Fayı 7.2 Büyüklükte Deprem Üretebilir!

Balıkesir İl ve İlçeleri, Dünyanın sismik yönden en aktif faylarından biri olan Kuzey Anadolu Fayının güney koluna ait fay segmentleri üzerinde konumlanmıştır. Bu nedenle Tarihsel/aletsel dönemlerde kentin birçok depremde yıkıldığı can ve mal kayıplarının yaşandığı bilinmektedir. Balıkesir, merkez, ilçe ve mahallelerinden geçen birçok diri fayların olduğu ve bu fayların büyük bir bölümünün 7 ve 7.2 büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu göz önünde bulundurduğumuz zaman Balıkesir’in deprem tehlikesinin yüksek olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim.Afet ve Acil durum Yönetimi Başkanlığı’nca  UDSEP-2023 planı oluşturuldu. Bu planda yer alan Türkiye Paleosismoloji Projesi 2012 yılında Afadın başkanlığında, MTA’nın koordinatörlüğünde pilot bölge olarak Güney Marmara da başlatıldı. MTA diri fay haritaları serisi içinde gösterilen Edremit Fayında, Havran-Balıkesir Fayında hendekler açılarak, hendek tabanlı paleosismolojik çalışmalar yürütülmüştür. Balıkesir-Gökçeyazı Fayında yapılmış olan Jeolojik-Paleosismolojik çalışmalar sonucunda; Bu fay segmentinde MÖ 850’ye kadar 4  Paleodepremin geliştiği saptanmıştır.Bu çalışmalara  göre deprem tekrarlama periyodu 1000 yıl olarak kabul edilmiştir.Buna göre fayın MS dönemde deprem ürettiğine dair herhangi bir sismolojik kayıt olmadığından, bu faydan kaynaklanan son depremin üzerinden 2000  yıl gibi  uzun bir süre geçtiği anlaşılmaktadır ve  bu fay kırıldığında 6.5’den büyük 7.2 büyüklüğe kadar deprem üretme potansiyeline sahip olduğu  belirtiliyor. Bu yüzden; Balıkesir Gökçeyazı fayının tehlikesine dikkat çekmemiz gerekiyor. Şuan Balıkesir-Gökçeyazı Fayında büyük bir depremin olması bizi şaşırtmaz! Çünkü kırılma zamanı geçmiş.

Yenice-Gönen Fayında,1953 yılında 7.2 büyüklüğünde deprem olmuş; bu depremde 265 kişi yaşamını yitirmiş ve ekonomik kayıplar yaşanmıştır. Bu fay üzerinde yine büyük bir deprem olacaktır! Gönen İlçesi Mutlaka gelecekte yine bu büyüklüklerde bir deprem yaşayacaktır!

Türkiye’deki En Büyük Depremler Kuzey Anadolu Fay Hattı Üzerinde Olmuştur! Türkiye’nin içinden geçen iki tane büyük fay var. Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı; bunlar Türkiye’de deprem üreten ana yapılardır. Türkiye’nin yaşadığı en büyük depremler Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde olmuştur. Kuzey Anadolu Fayı; Bingöl-Karlıova’dan başlar, Batıya doğru ilerler, Bolu Çevresinde 2 ana kola ayrılır. Marmara Denizi içinden geçen Kuzey Kol ve Marmara Denizinin Güneyini sınırlayarak Kuzey Ege Kıyılarına uzanan Güney Kol. Marmara Denizi içindeki Fay en son 1766 yılında kırılmış ve ondan sonra aradan 255 yıl geçmiş, kırılmamış; bu yüzden bu fay üzerinde 7’nin üzerinde büyüklükte bir deprem olacak kadar bir gerilim birikmiştir. Kuzey Anadolu Fayı daha sistematik bir fay, doğudan batıya doğru 1939 Erzincan depremi ile başlayan batıya doğru 1942-1943-1944, 1967 ve 1999 Kocaeli Depremleri ile kırılarak Marmara Denizi’ne kadar geliyor. Bir yerde bir deprem olduğu zaman fayın hemen ucundaki ya da yakınındaki faya enerji transfer ediliyor. Kocaeli Depreminde Enerjinin bir kısmı Marmara Denizindeki Faya transfer oldu; bu yüzden uyarıyoruz; Marmara Denizi’ne Dikkat! Burada Büyük Bir Deprem Olabilir!

Marmara Denizinde Olacak Deprem 28 Milyon Kişiyi Etkileyecek!

Ulusal ve uluslararası yapılmış olan Bilimsel çalışmalar, Marmara Denizi’nde 7’nin üzeri maksimum 7.6 büyüklükte bir depremin olabileceği yönünde. Burada mutlaka büyük bir deprem olacak ve burada olacak bir deprem, Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm illeri; Balıkesir, İstanbul, Bursa, Çanakkale, Yalova, Kocaeli, Tekirdağ’ı ağır bir şekilde etkileyecektir.

Balıkesir özeline baktığımız zaman özellikle kuzey ilçelerimiz başta olmak üzere, Balıkesir İlimiz, Marmara Denizindeki büyük bir depremden etkilenecektir. Ege Denizinde meydana gelen depremden 80km mesafedeki İzmir-Bayraklı İlçesinde yıkılan binalar ve 1999 Gölcük Depreminde yaklaşık 150km mesafedeki Avcılarda yıkılan, hasar alan binalar; Kötü zemin üzerindeki mühendislik hizmeti almayan binaların riskli olduğunun açıkça bir göstergesidir.

Marmara Denizinde deprem üretebilecek fay segmentine; Bandırma, Gönen, Marmara, Erdek İlçelerimiz yaklaşık 50km mesafededir; Balıkesir Merkez ilçelerimiz ise yaklaşık 120 km mesafededir; Bu yüzden Balıkesir’in birçok ilçesi Marmara Denizinde meydana gelecek büyük bir depremden etkilenecek; özellikle kötü zemin üzerinde mühendislik hizmeti almayan yapılar olumsuz yönde etkilenecektir.

Marmara Bölgesi; Nüfus, sanayi, ekonomi, ulaşım, tarihsel birikim, mühendislik yapıları vb. bakımından en yoğun olan bölge olduğu için burada olacak bir deprem Türkiye’nin ekonomisine bir hayli zarar verecektir. Bu deprem 28 milyonu etkileyecektir. Bu yüzden bu depremi çok fazla önemsememiz gerekiyor.

Depremde Can ve Ekonomik Kayıpların Yaşanmaması İçin; Depreme dayanıklı,  sağlam bina yapmamız gerekir. Vatandaşlarımız oturdukları binaları lütfen sorgulasınlar; Yapının İnşaat ruhsatı, iskânı olup olmadığı vs. emin olsunlar.

Aktif fay zonlarının sakınım bandı içinde kalan alanlara bina ve bina türü yapılaşmaya sınırlama getirilerek vatandaşımızın can ve mal güvenliği sağlanmalı ve bunlar Fay Yasası Kapsamında Değerlendirilmelidir. Fay Yasası Ülkemiz için artık Bir Zorunluluktur! Bakanlık Fay Yasası ile ilgili çalışmalar başlattı; Umarım “Fay Yasası” en kısa zamanda çıkar.

Yapıların Deprem yönetmeliklerine göre, projelendirilmesi ve Yapı Denetimlerinin Yapılması son derece önemlidir.

Kısaca; Ülkemizdeki Bütün yapılar mühendislik hizmeti almalıdır."



Anahtar Kelimeler: Gönen' Deprem Sempozyumu
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı