?Ateş, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı-tıkanıklığı, gözlerde yanma, kas-kemik-eklem ağrıları, bulantı, karın ağrısı ve ishal belirtileri ile kendini gösteren grip; tarih boyunca pek çok salgına neden olmuştur? diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, açıkladı.
Ülkemizde bu yıl grip salgını; hiç ara vermeksizin, dört mevsim görüldü ve hala da devam etmektedir. Bu uzun dönemde hastalık, semptomlarına göre iki ana gruba ayrılabilir. Birincisi üst solunum yolu, ikincisi ise sindirim yolu ile ilgilidir. Bu iki grubun farenjit bulguları benzerdir ve her iki grupta halsizlik ve kırgınlık ortak bulgulardır. Bu bulgulara rağmen, hastaların çoğunda boğaz ağrısı ve ateş olmaması dikkat çekmiştir. Aralık ayından itibaren hastaların çoğunda boğaz ağrısı ve ateş daha sık görülmüştür. Bu uzun dönemdeki grip tablosunun etkenleri arasında; influenza A virüs ve diğer solunum yolu virüsleri arasından rhinovirus (medyada söz edilen gergedan virüsü) dikkat çekmektedir. Saptanan influenza A, artık domuz gribi olarak yorumlanmamalıdır, çünkü Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2013 yılında virüsün değişime uğradığını dünyaya ilan etti. Önemli olan bir husus; bu viral hastalıklara karşı gereksiz yere antibiyotik kullanmaktan kaçınmaktır.
İnfluenza Nedir?
İtalyanca, ?tesir? anlamına gelen influenza; grip burun, boğaz ve bronşlara yerleşen bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Virüsün yayılmasıyla diğer pek çok organ etkilenir.
Nezle ile Nasıl Ayırt Edilir?
Grip, soğuk algınlığı ve nezle üç viral solunum yolu hastalığıdır. Bunların en ağırı griptir, soğuk algınlığı daha hafiftir, nezlede ise sadece burun tutulmuştur.
Kişi Grip Olunca Evde Kendi Kendine Ne Yapmalıdır?
Öncelikle istirahate çekilmeli, yemeklerini hafif almalı, bol sıvı tüketmeli, mümkünse diğer insanlarla temastan kaçınmalı, alkol ve sigaradan uzak durmalıdır. Ağrı kesici ilaçlar; baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi bazı semptomları hafifletebilir. Bunların dışındaki ilaçları yalnızca bir tıp uzmanının tavsiyesiyle almak gerekir.
Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Doğru tedavi için ve üç günden fazla süren ateş olursa doktora gidilmelidir.
Bulaşma Önlenebilir Mi?
Havaya saçılan damlacıkların solunması ile virüsle kirlenmiş yüzeylere temas sonucunda ve eller aracılığı ile kişiden kişiye bulaştığından;
İnfluenza İlerlediği Zaman Nelere Sebebiyet Verir?
İnsanların çoğu, herhangi bir tıbbi tedaviye gerek kalmadan bir hafta içinde iyileşirler. Ama bazı insanlarda hayatı tehdit edebilen ve ölümle sonuçlanabilen komplikasyonlar (zatürre, bronşit, sinüs ve kulak enfeksiyonları) gelişebilmektedir.
Korunma Yolları Nelerdir?
Bulaşmanın önlenmesinde yapılacak şeyler, hastalıktan korunmak için de geçerlidir. Korunmanın en iyi yolunun yılda bir kez grip aşısı yaptırmak olduğu söylenebilir.