GÜMÇED, JES’lere karşı

GÜMÇED, JES’lere karşı

GÜMÇED Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu: “Manyas’a da JES geliyor” “Erdek ve Bandırma körfezleri biter”

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği(GÜMÇED) Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu, Balıkesir sınırları içinde kurulması planlanan jeotermal sahalarına(JES) karşı çıktı.

Mutlu, düzenlediği basın toplantısında şu açıklamayı yaptı:

“Balıkesir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından 21.01 2020 tarihinde Bandırma ve Manyas dahil Ayvalık, Burhaniye, Sındırgı, Balya, Susurluk ilçelerindeki jeotermal sahaların ihale edileceği duyurusu yer almıştır.

Bu bağlamda yine aynı ilanda yer alan, ilçemiz Edincik Mahallesi’nde Balıkesir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından ihale yöntemiyle ARA.10.002016.JEO4 ruhsat nolu, 1315,93 hektar alan üzerinde belirlenen koordinatları verilen jeotermal sahanın ihalesine ve tesisin   yapılmasına aşağıdaki gerekçelerle karşı çıkıyoruz.

Her şeyden önce yapılacak olan ihalede jeotermal kaynakların hangi amaçla kullanılacağına dair bir açıklama yoktur. Bu sahalarda yapılacak olan üretim tesislerinde seracılık mı, yoksa kentsel ısınma ya da termal tedavi mi yapılacak, ya da elektrik mi üretilecek belli değildir.

Edincik halkının ana geçim kaynağı zeytinciliktir. Binlerce insan, 255 binin üzerindeki zeytin ağacı,  bu tesisin yapılmasından olumsuz etkilenecek, zeytincilik bitme noktasına gelecektir.

Tesisin üretime başlamasıyla birlikte su buharı ve karbondioksit açığa çıkacak, başta hidrojen sülfür olmak, arsenik, flor gibi diğer gazlar bozuk olan halkın sağlığını iyice bozacaktır. Hidrojen sülfürün neden olduğu çürük yumurta kokusu bölgeyi saracak, Erdek turizmi bu kokudan olumsuz etkilenecektir.

Sıcak su deşarjı nedeniyle derelerdeki canlı türleri yok olacak, tarımsal alanlar olumsuz etkilenecek doğalgaz çevrim santralleri ve diğer sanayi kuruluşlarının sıcak suları nedeniyle Erdek ve Bandırma körfezinin bozuk olan ekolojik dengesi iyice bozulacaktır.

Deniz suyunun biraz daha ısınması nedeniyle Erdek ve Bandırma körfezlerindeki balık üreme alanları iyice azalacak Marmara Denizi’nde yaşayan üç beş balık türü de yok olacaktır. Balıkçılıktan geçimini sağlayan aile kalmayacaktır.

Zeytin üretiminin azalması, balıkçılığın yok olması, turizm gelirlerinin azalması bölge halkının ekonomik gelirinin düşmesine yol açacak bu durumdan, bölge ekonomisi büyük zarar görecektir.

Bugün Edincik’e yapılması düşünülen bu jeotermal tesisin dışında, geçtiğimiz aylarda günlerde gündeme gelen biyogaz işletmesinin yaydığı kokuya,  Edincik’e asfalt fabrikasının kurulması çalışmasına, yine Edincik merasının satışına, Eti Maden İşletmesi’nin atık havuzunun bu bölgede yapılmasına nasıl karşı çıktıysak bugün de aynı karşı duruşumuzu ve kararlılığımızı göstereceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Yapılan ve yapılması düşünülen bu tesislerle beldenin gözden çıkarıldığını görüyor ve bunu reddediyoruz.

Yukarıda sıraladığımız nedenlerle Balıkesir Valiliği tarafından yapılacak olan bu jeotermal alan ihalesinin iptal edilmesini, bölgemizde jeotermal enerji santralleri arama ve işletme ruhsatlarının verilmemesini talep ediyoruz.

Güney Marmara’da, Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas, Susurluk, Karacabey, Bursa’da yaşayan insanlar olarak hep birlikte havamıza, suyumuza, deremize, denizimize tüm canlılara sahip çıkmaya, bu konularda kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz.

Önümüzdeki günlerde Bandırma, Erdek, Manyas ve diğer bölgelerdeki çevre örgütleri, birlikler ve  halkın katılımıyla Edincik ve Manyas’ta kitlesel basın açıklamaları yapacağız.

Yine Balıkesir’in diğer ilçelerinde yapılması planlanan JES’lerin yapımına karşı çıkan bölgedeki çevre örgütlerinin mücadelesine destek verecek güç ve eylem birliğini geliştireceğiz.” ÖNDER BALIKÇI