GÜMÜŞ: "ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİ MEMLEKET MESELESİDİR."

GÜMÜŞ:

GÜMÜŞ, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM`ye sunduğu soru önergesinde üstün zekalı çocukların eğitimini gündeme aldı.

GÜMÜŞ: "ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLARIMIZIN EĞİTİMİ MEMLEKET MESELESİDİR."

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM`ye sunduğu soru önergesinde üstün zekalı çocukların eğitimini gündeme aldı. GÜMÜŞ, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ülkemizde çok sayıda üstün zekalı ve üstün yetenekli çocuğun anayasal hakları olan özel eğitimi alamadıklarını söyleyerek bu konunun hem bu çocukların bireysel haklarının tanınması hem de yaratacakları toplumsal fayda açısından büyük önem arz ettiğini belirterek konunun bir memleket meselesi olduğunu dile getirdi.

`BİLSEM`LER NE İŞE YARIYOR?`

Ülkemiz genelinde çocuk yaşta üstün zekalı kaç vatandaşımız olduğunun bilinip bilinmediğini bakanlığın açıklaması gerektiğini vurgulayan GÜMÜŞ, ciddi bir tespit ve takip sistemi kurulması gereğinden söz etti. Özel eğitim ihtiyacı olan çocukların ihtiyaçlarının karşılanması için kurulan Bilim ve Sanat Merkezleri`nin (Bilsem) ihtiyacı karşılamaktan çok uzak olduğunu dile getiren GÜMÜŞ, Milli Eğitim Bakanlığı`nın bu konulardan yeteri kadar haberi olduğundan şüpheleri olduğunu vurguladı.

`ÇOCUKLARIMIZI HEBA ETTİRMEYİZ.`

Üstün zekalı çocukların eğitim sistemi içerisinde heba edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Balıkesir Milletvekili, soru önergesinde şu soruları da gündeme getirdi: "Milli Eğitim Bakanlığı`nın 31.05.2006/26184 sayılı resmi gazetede yayınladığı "Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği" ile okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim çağındaki üstün yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla Bakanlıkça gündüzlü özel eğitim kurumları açılacağı tanımlanmaktadır. Ancak, üstün yetenekli öğrencilerin bu yeteneklerinin nasıl fark edileceği tanımlanmamaktadır. Bu yeteneklerin fark edilmesi için uyguladığınız bilimsel yöntem nedir? Ayrıca yönetmelikteki tanımlarda üstün zekalı olup herhangi bir üstün yeteneği olmayan öğrencilerin tanım dışı kalmasının önüne geçmek için herhangi bir düzenleme düşünülmekte midir? Bilim ve Sanat Merkezleri`ne (Bilsem) yönlendirilen öğrenciler ülke genelindeki üstün zekalı/yetenekli çocukların yüzde kaçını oluşturmaktadır? Bilsem`lere yönlendirilen öğrencilerin gerekli donanımda bir eğitim alamadıkları yönünde eleştiriler söz konusudur. Bakanlığınız Bilsem`leri yeterli bulmakta mıdır? Bakanlığınız yönetmeliğinde "Öğrencilerin özel yetenek alanlarıyla ilgili örgün eğitim kurumlarında izledikleri program ile kurumdaki yapacakları çalışmalar arasında paralellik sağlanır." denilmektedir.  Bu iletişimi hangi kurum ne şekilde sağlamaktadır?"



  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 8.8 ° / 1.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 11.6 ° / 0.9 ° Güneşli