Gümüş,``Zeytincilik bitiriliyor.``

Gümüş,``Zeytincilik bitiriliyor.``

BALIKESİR MİLLETVEKİLİ HALUK AHMET GÜMÜŞ'TEN BASIN AÇIKLAMASI: ÜLKEMİZİN GÖZ BEBEĞİ ZEYTİNCİLİĞİ BİTİRMEK İSTİYORLAR”

Enerji Bakanlığı’nın hazırlayarak Bakanlar Kurulunda kararlaştırılan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile ülkemiz zeytinciliği çok büyük bir tehdit altındadır.

Bu tasarıya göre zeytinlik tanımı değiştirilmektedir. Tasarıda 25 dekarlık alandan daha küçük yerlerin yasal olarak zeytinlik olarak kabul edilmemesi öngörülmektedir.

Kısaca bu alanlar, zeytinlik sayılmayacak ve her türlü yapılaşma, sanayi yatırımı, madencilik sektörüne açılacaktır.

Ülkemiz zeytin ağacı varlığı açısından dünyada 4. Sıradadır. Ege, Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine yayılmış zeytin üreticilerimiz söz konusu kanun tasarısından ötürü büyük üzüntü ve kaygı yaşamaktadır.

Balıkesir Milletvekili olarak bu durumun yaratacağı vahameti dillendirmek isterim.

Balıkesir, Edremitiyle, Ayvalığıyla, Burhaniyesiyle, Gömeç ve Güney Marmara kıyılarıyla çok büyük zeytin alanlarına, bu alanlarda ciddi zeytin ve zeytinyağı üretimine sahiptir.

Bu tasarı ile zeytinliklerimiz risk altına girmiştir. Zira 25 dekarın altını zeytinlik saymamak zeytinliklerin büyük kısmını yok edilme riski ile karşı karşıya bırakmaktadır.

Örneğin, dünyaca ünlü kalitede zeytinyağı üretilen Edremit İlçemizde zeytinliklerin %60’ı 25 dekarın altındadır. Yani dünyanın en iyi zeytin çeşitlerinden birini üreten bu zeytinlikler bu tasarının kanunlaşması durumunda koruma dışı kalacaktır.

Kanunla zeytinciliği tehdit eden tek husus da bu değildir. 25 dekarın üzerinde kalan alanlar da tehdit altındadır. Zira tasarının 5.maddesi ile zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak bazı tesislerin önü açılmaktadır.

Tasarının kanunlaşması durumunda;

Jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları,

Madencilik faaliyetleri,

Elektrik üretimine yönelik yatırımlar,

Petrol ve Doğalgaz arama ve işletme faaliyetleri,

Savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar,

Doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı,

Yol altyapı ve üstyapı faaliyetlerinde bulunacak yatırımlara

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilmesi söz konusu olacaktır.

Üstelik Bakanlığa bu maddedeki yetkileri gerektiğinde valiliklere devredebilme yetkisi tanınmaktadır.

Bir başka deyişle, ülkemiz zeytinliklerinin kaderi Bakanlığın ve valilerin iki dudağı arasına terk edilmek istenmektedir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hiç kuşku yok ki bu hükümetin uzak ara en başarısız bakanlığıdır.

Çiftçiyi ve hayvancıyı mağdur etmiş bir bakanlıktır. Şimdi de bu tasarı ile zeytinliklerin talan edilmesinin yolu açılmaktadır.

Bunu biz söylemiyoruz. Memleketin tarım ve hayvancısına sorduğunuzda aynen bu yanıtı alırsınız.

Ülkemiz hayvancılığına tarihinin en zor dönemlerini yaşatan, tarımda görülmemiş kaos yaşanmasına neden olan bir bakana milyonlarca zeytin ağacını teslim etmek tarafımızdan büyük bir risk olarak algılanmaktadır.

Tüm bu nedenlerle, zeytinciliğimize çok ama çok ağır bir darbe vuracak bu kanun tasarısı derhal geri çekilmelidir.                                                                                                                                                                                                                                  Haluk Ahmet GÜMÜŞ                                                                                                                 CHP Balıkesir Milletvekili