Tarih: 08.11.2014 03:02

HALKIN DEĞİL RANTIN PLANI

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)`nin "Balıkesir – Çanakkale Çevre Düzeni Planı (1/100.000`lik Plan) ile ilgi düzenlediği çalıştay bugün Manyas`ta başladı. Cumhuriyet Halk Partisi`nin Balıkesir ve Çanakkale Milletvekilleri, TBMM`de önemli komisyonlar olan Çevre Komisyonu, Tarım, Orman ve Köy işleri Komisyonu, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda görev yapan CHP milletvekillerinden oluşan heyet, 3 gün sürecek çalıştayın ilk gününde Manyas, Bandırma ve Erdek`te toplantılar düzenledi.

Toplantılarda söz alan milletvekilleri, "1/100.000`lik Çevre Düzeni Planının hazırlama sürecinde katılımcı bir sürecin işletilmediği, plan kararlarının bölgede yaşayanların görüş ve önerilerinin alınmadığı, sivil toplum örgütlerle, sendikalar, kurum ve kuruluşlar ile ilgili meslek odaları ile tartışılmadan onaylandığı, çevre ve kalkınmanın birlikte ve sürdürülebilir olarak yönetilmesi, önemli yatırım ve idari kararlarda bireyin ve toplumun çevre hakkını gözeten önlemleri almadığı, doğaya saygılı olmayan tarım-sanayi-hizmetler sektörü uygulamalarının doğal kaynakların kirlenmesine ve tükenmesine yol açabileceği, çevre, insan, hayvan, doğal kaynaklar koruma – kullanma dengesini gözetmediği, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir çevre, sürdürülebilir enerji, sanayi ve insan sağlığı hedeflerini dikkate almadığı" konularına dikkat çekti.

"Erdek Körfezi Yok Olur"

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Ankara`dan geliş nedenlerini anlattı. Balıkesir ve Çanakkale illerini içine alan 1/100.000`lik planın geniş bir bölgeyi kapsadığını ve çok ciddi etkileri olacağını söyledi. Bandırma ilçesinin batısında, çevre yolu ile kıyı kesimi arasında yaklaşık 4 bin 800 hektarlık bir sanayi alanı önerildiğini, bu büyüklükte bir sanayi alanı ülke genelinde eşine az rastlanır bir durum olduğunu belirten Havutça, "Bu büyüklükte bir sanayi alanı, sadece Bandırma ilçesini değil, tüm bölgeyi birçok açıdan değiştirebilecek niteliktedir. Başta bölgenin doğal alanları üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler olmak üzere, nüfus baskısı ve ulaşım bağlantıları ile birlikte tüm bölgenin çehresini değiştirecektir. Biz bölgemizde sanayileşmeye karşı değiliz. Ancak, sadece bir örnek verecek olursak, İzmit, Mudanya, Bandırma körfezlerinden sonra Erdek Körfezi`nin yok olması ile karşı karşıyayız" dedi.

"Çiftçi Kalmadı"

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Çanakkale Boğazı`na yapılması planlanan ikinci köprü ile ortaya çıkan sorunlara dikkat çekti. Sarıbaş, " Gelibolu Yarımadası, Lâpseki küçük bir yer. Bir tane arazi kalmadı. Hepsi kapatıldı. Üçüncü el değişiyor. Çiftçi falan kalmadı. İstanbul`dan hepsi kapattı" diye konuştu

"Halkın Değil Rantın Planı"

Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova da, planda termik santral ve madenler bulunduğuna dikkat çekerek Balıkesir`in bir deprem bölgesi olduğunu anımsattı. Akova, "Bizim üzerinde en önemli durmamız gereken konulardan biridir. Depremin diri fay hatları Balıkesir`dedir. Aktif fay hatları plana işlenmemiş. Plan genel anlamda bölgeyi tarımdan uzaklaştırıyor. Burada gördüğümüz kadarıyla halkın değil, bazı rant çevrelerinin menfaatleri doğrultusunda planlama ile karşı karşıyayız" dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan da konuşmalarında, doğaya saygılı olmayan tarım-sanayi-hizmetler sektörü uygulamalarının doğal kaynakların kirlenmesine ve tükenmesine yol açabilecek tarım, sürdürülebilir çevre, sürdürülebilir enerji, sanayi ve insan sağlığı hedeflerini dikkate almadığına dikkat çektiler.

CHP Heyeti, 8 ve 9 Kasım 2014 tarihlerinde Biga, Karabiga, Ayvalık, Burhaniye, Edremit`te yapacağı çalışmalar sonrasında hazırlayacakları raporu CHP Genel Merkezi`nde ilgili kurullara ve TBMM`ye taşıyacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —