Tarih: 25.12.2013 20:49

HAVRAN'IN ‘SON LEBLEBİCİSİ'

Facebook Twitter Linked-in

Havran İlçesi Cumhuriyet Caddesi üzerindeki ‘Höşmerimden sonra Leblebi’ ile adını Türkiye’ye duyurmaya başlayan Leblebi Ustası Erol Aydın, ‘Babadan Kalma Leblebicilik Mesleğini’ 33 yıldır inatla sürdürmeye devam ediyor.

‘Havran’ın Çifte Kavrulmuş Leblebisinin’ 25 – 30 yıl önce birçok usta tarafından üretilip, yüzlerce ton Çifte Kavrulmuş Leblebi ve çeşitlerinin üretilip, satıldığını ancak Balıkesir – Edremit yolunun ilçe içerisinden çevreye taşınması ile ilçenin ekonomisinin bozulduğunu belirten Erol Aydın, “Çorum ile Tavşanlı Leblebisinin adının, Havran Leblebisinin ise tadının’ meşhur olduğunu söyledi.   

Havran’da Çifte Kavrulmuş Leblebi üreticisi iki usta kaldığını ve çırak yetiştiremediğini üzülerek belirtenLeblebi Ustası Aydın, “Havran leblebisi, Balıkesir ile İvrindi ilçesi ve çevresindeki köylerden elde edilen özel gevrek nohutlardan imal ediliyor. Leblebiler 4 kez kavrulduktan sonra, dış kabukları çıkarılıp, son bir defa daha tavalarda özel olarak tavlanıyor. Acılı, tuzlu, karanfilli, sakızlı, soslu, soyalı, kırık, şekerli olmak üzere birçok çeşidi olan Havran leblebisi, Çorum ve Tavşanlı leblebisine göre daha lezzetli. Hele Havran`a has karanfilli - sakızlı leblebi var ki, nefistir. Bu farkı ancak yiyenler bilir” dedi.

Aydın, Havran`da leblebi üreticisi olarak, Havran leblebisinin, Ege Bölgesinde rağbet görmesine rağmen ülkemizde tam anlamıyla tanıtımı yapılamadığından yakındı.

Havran’da Meyveli Leblebi Şekerinin kilosu 10 TL, Kakaolu, tarçınlı, 4 çeşit baharatlı ve acılı leblebi 14 TL, Karanfilli – Sakızlı leblebi 13 TL, Normal ve çikolatalı leblebi 12 TL, Ballı, Susamlı ve Vanilyalı leblebi 16 TL ve kırık leblebi ise 6 TL olarak satılıyor.            ENVER DOLGUN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —