Tarih: 11.07.2012 20:04

``Havran`a Adalet gerek``

Facebook Twitter Linked-in







Havran Kızılay Meydanı Esnaflarından, eski DP İlçe Başkanı Esat Şık Havran ve 101 ilçenin adliyelerinin kaldırılması ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında,  Bilindiği üzere Adalet Bakanlığının tavsiyesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 15 Haziran 2012 tarihli kararı ile ülke genelinde 146 ilçe adliyesinin kapatılarak başka adliyelerle birleştirilmesine, 22 Haziran 2012 tarihli kararı ile de 44 ilçe adliyesinin yeniden açılmasına hükmedilmiştir. Ne yazıktır ki, Bir beldesi ve 27 köyü olan ve yaklaşık nüfusu 30.000 civarında olan ilçemiz adliyesi de 15 Haziran 2012 tarihli karar kapsamında kalarak kapatılmıştır.

Adalet Bakanlığı ve HSYK`nın almış olduğu kapatma ve birleştirme kararının temelinde ekonomik tasarrufun yatığını ve bahsedilen hizmetlerin alımında, ülke genelinde iki milyon insanın yollarda harcayacağı vakit ve ekonomik giderlerin milli servetin rüzgara savrulduğunun  bir göstergesi olduğu aşikar değilmidir ?

Bir hafta ara ile yayınlanan iki ayrı kararla 146 adliyenin kapatılarak, 44`ünün geri açılması, köy, kasaba ve ilçe halkı üzerinde büyük bir moral bozukluğu ve çöküntü yaratmış, ayrıca siyasiler, Yerel Yöneticiler ve halkı karşı karşıya getirmiş, adalete olan güven duygusu zedelenmiştir.

Son dönemlerde ülkemizde insanlarımızın adalete olan güveni artmış iken Adalet Bakanlığı`nın tavsiyesi ve HSYK`nın almış olduğu bu karar sadece ilçemizde değil tüm yurt genelinde adalete olan güveni sarsmıştır. Sarsılan bu güvenin yeniden tesisi için sadece ilçemize değil 102 ilçeye yapılan bu zulmün yeniden gözden geçirilmesi en büyük temennimizdir.

Sosyal Devlet halkın refahı ve sorunları için vardır. Hükümet Kamu hizmetini mal alımı gibi görme anlayışından vazgeçmelidir. Gerekçesi ne olursa olsun, adaleti tesis eden adliyelerin kapatılması, anayasamızın değişmez hükümlerinden olan Sosyal Ve Hukuk Devleti İlkesi” ile bağdaşmamaktadır. Adliyelerin kapatılması, sadece ilçede çalışan 15–20 kamu görevlisinin ilçeden gitmesi anlamına gelmemektedir. En basit adli hizmetler için bile, yaşlı, hasta, engelli insanlar bir başka ilçeye gitmek zorunda kalacak ve belki de duruşmasının yapılacağı salonu bile bulamadan geri dönmek zorunda kalacaklardır.

Kararın, adliyeleri kapanan ilçelerin ekonomilerine vereceği zararın boyutları ise bir zahmet hükümet tarafından görevlendirilerek hesap uzmanlarınca bir rapor haline getirilsin! (Cesaret edilebilirse)

Eğitim, Sağlık, Din, Ulaşım, iletişim hizmetleri için milyonlar harcanarak yatırımlar sürerken, 102 ilçe adalet hizmetlerinden adaletsizce mahrum bırakılmıştır.

Ben de bu bağlamda Balıkesir ilinin parti gözetmeksizin tüm Milletvekillerini, Akademisyenlerini, Yerel Yöneticilerini, sivil toplum kuruluşlarını ve en önemlisi tüm halkımızı adliyemizin yeniden açılması için gereken çabayı göstermeye, tepkisiz kalmamaya davet ediyorum. Yoksa, Adalet Mülkün Temeli” değil midir? dedi.







Orjinal Habere Git
— HABER SONU —