CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde vatandaşların yaşadığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı. Havutça, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde müdürlüklerde vezne bulunmaması, bulunanların kapatılması gerekçelerinin yanıtlanmasını istedi. Vatandaşın kendisine ait tapu bilgilerine ulaşmak için harç ödemesi ile ilgili şikayetlere de önergesinde yer veren Havutça, Vatandaşın kendi malının bilgisine ulaşmak için harç vermesi demokratik midir? diye sordu.
Havutça'nın görüş ve soruları şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından yazılı olarak yanıtlanması hususunda gereğini arz ederim.
Namık Havutça Balıkesir Milletvekili Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Kalite Politikası başlıklı Genel Müdür Mehmet Zeki Atlı imzası ile internette yayınlanan bildirisinde hizmet verilen vatandaş ve kuruluşların (paydaş) memnuniyetini ön plana çıkaran bir Kalite Yönetimi Sistemi anlayışı ile hizmette kalite ve kalitede süreklilik sağlanacaktır maddesi yer almaktadır. Buna göre; 1-Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde vezne bulunmaması veya bulunan veznelerin kaldırılması vatandaşları mağdur etmekte ve dolayısıyla memnuniyetleri söz konusu olmamaktadır. Vatandaşların bu memnuniyetsizlikleri ve oluşan mağduriyetlerinin giderilmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır?
2- Vatandaşların müdürlük binalarında vezne bulunmaması ile ilgili şikâyetleri nasıl değerlendirilmekte ve nasıl sonuçlandırılmaktadır?
3- Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinin hangilerinde vezne bulunmamaktadır? Vezne bulunmayan Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinin hangilerinde herhangi bir devlet bankasının şubesi de bulunmamaktadır? Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde neden vezne bulunmamaktadır?
4- Kalite Yönetimi Sistemi anlayışı ile hizmette kalite ve kalitede süreklilik sağlanacaktır. denilen Kalite Politikası başlıklı bildiriyle yapılan uygulamaların çeliştiğini düşünmüyor musunuz?
5- Vatandaşın devlet kurumu ve kuruluşlarından bilgi edinmek istemesi kanuni bir haktır. Vatandaşların demokratik hukuk devletinde kendi malıyla ilgili bilgi edinmek istemesi ve bu bilgiye dolaysız ulaşması en doğal hakkıdır. Bilgi içeren belgelerden harç alınmıyorken ada, parsel vb. bilgilerin içinde bulunduğu kişinin bilgi edinmek için aldığı belgelerden harç alınması demokratik hukuk ve sosyal devlet ilkesi ile ne kadar bağdaşmaktadır? Vatandaşın kendi malının bilgisine ulaşmak için harç vermesi demokratik midir?