e-haciz uygulaması ile tahsilat yapmayı amaçlarken e-haciz uygulamasında banka hesabına haciz uygulanan mükellefe ödeme emri tebliğ edilmeden haciz işlemine başlanılması durumu mükellefler için büyük bir sıkıntı oluşturmaktadır.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Maliye Bakanlığı'nın uygulamaya başladığı e-haciz ile ilgili şikayetleri Başbakan'a sordu. Havutça, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in e-haciz uygulamalarıyla hiçbir mükellefi zora sokmak istemediklerini söylediğini anımsatarak, önergesinde mağduriyetlerden örnekler verdi ve Başbakan'a Bu şekilde vatandaşı zora sokmuş' olmuyor musunuz? diye sordu. Havutça önergesi ile e-haciz ile kaç borçludan ne kadar tahsilat yapıldığının ve maaşına haciz konulan emekli sayısının yanıtlanmasını istedi.
Havutça'nın önergesi şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması hususunda gereğini arz ederim.
Namık Havutça
Balıkesir Milletvekili
Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek bir basın toplantısında e-haciz uygulamaları ile hiç bir mükellefi zora sokmak istemediklerini söylemiş "Ama hiçbir mükellefin hesabında nakdi varken, geliri varken, 75 milyonun hakkını hukukunu da ödememezlik içine girmesine de izin vermeyiz. Elektronik haciz uygulaması devam edecek" demiştir.
Bunun yanı sıra SGK'nın prim alacakları için mükelleflerin banka hesaplarına hiçbir uyarıda bulunmadan e-haciz koyması üzerine, bloke nedeniyle işletmelerin zor durumda kaldıkları ve faaliyetlerini sürdürmelerinin tehlikeye girdiği bilinmektedir.
Buna göre;
1- Hükümetiniz, e-haciz uygulaması yoluyla alacaklarını tahsil etmeyi amaçlarken e-haciz uygulamasında banka hesabına haciz uygulanan mükellefe ödeme emri tebliğ edilmeden haciz işlemine başlanılması durumu mükellefler için büyük bir sıkıntı oluşturmaktadır. Çünkü kredi çekmek, çek veya senet ödemek veya nakit ihtiyacını gidermek için bankaya para çekmeye giden mükellefler e-haciz sürpriziyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu şekilde vatandaşı zora sokmuş olmuyor musunuz?
2- E-haciz uygulaması ile amme borcunun, teknolojik yaşamın getirdiği olanaklardan faydalanarak daha etkin ve hızlı tahsil edilmesini beklerken uygulamanın bugüne kadar getirdiği söz konusu olumsuzlukların bertaraf edilememesi ve sistemin tartışmasız şekilde mükellef aleyhine olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
3- E-haciz bildirilerine dayanılarak mükellefin kredibilitesinin düşürülmesi nedenleriyle mükellefin ticari yaşamının olumsuz etkilenmesi e-haciz uygulamasında mükellefi zora sokmayan bir uygulama mıdır?
4- Uygulanmaya başlandığı günden bu yana e-haciz ile kaç borçludan ne kadar tahsilat yapılmıştır?
5- E-haciz uygulaması ile maaşına haciz konulan emekli sayısı kaçtır?