Havutça bu kez gündemine milli eğitim bakanını aldı.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları ile ilgili olarak yeni kriterler belirlenmiştir.23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için de benzer bir uygulama yapmayı düşünüyor musunuz?
CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Av. Namık Havutça, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları ile ilgili olarak yeni kriterler belirleyen genelgenin hangi bilimsel araştırmalara dayandırıldığını sordu. Havutça, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için de benzer bir uygulama yapılıp yapılmayacağının yanıtlanmasını istedi.
12 Ocak 2012 tarihinde kamuoyuna yansıyan haberlere göre Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları ile ilgili olarak yeni kriterler belirlenmiştir. Genelgede Başkent Ankara dışındaki illerde yapılacak törenlerle ilgili olarak yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelik arz eden gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesi, bu kapsamda il ve ilçe kutlama komiteleri tarafından gerekli tedbirlerin alınarak çalışmaların anılan yönetmelik hükümler uyarınca yürütülmesi denilmiş gerekçe olarak da iklim koşullarının öğrencilerde sağlık sorunlarına yol açması, çalışma koşullarının uzunluğunun öğrencilerin motivasyonunu azaltması velilerin şikayet ettikleri ileri sürülmüştür. Buna göre;
1-Genelge hangi kritelere göre hazırlanmıştır? Genelgenin gerekçesinde belirtilen hususlar hakkında Bakanlığınızın bir araştırması olmuş mudur? Olmadı ise bir araştırma yapılması talimatı verecek misiniz?
2-Genelge ile, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü daha iyi anlamak ve anmak için ulusa mal olmuş bir ulusal bayramı coşkuyla kutlamanın engellenmek istenmiş olunabileceğini ve bir geleneğe son verilmek istendiğini düşünmüyor musunuz?
3-Yaptığınız bir açıklamada, Biz de Cumhuriyetimizin bu önemli simgelerini kutlama tarzında Cumhuriyet`in ruhuna uygun, daha modern bir yapı olması gerektiği kanaatini taşıyoruz. Bu sebeple 19 Mayıslarımızı daha görkemli, daha etkin bir şekilde kutlayacağız. Vatandaşlarımızın daha etkin katıldığı bir kutlama şekline dönüştürmeyi de arzu ediyoruz dediniz. Vatandaşlarımızın bu güne kadar ulusal bayramlarımıza ve özellikle 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına katılmadığını mı düşünüyorsunuz? Bu düşünceniz hangi bilimsel araştırmalara dayanıyor?
4-Açıklamanızda giderek maliyeti artan ve özellikle de eğitimimizi olumsuz önde etkileyen sonuçlar doğurmaya başlamıştır da dediniz. Sözünü ettiğiniz maliyetler nelerdir? Hangi maliyetler neden ve ne kadar artmıştır? 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları eğitim sistemimizi nasıl olumsuz etkilemektedir? Bu olumsuzluklar hangi bilimsel araştırmalarla tespit edilmiştir?
5-23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için de benzer bir uygulama yapmayı düşünüyor musunuz?