Havutça, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bu uygulama ile kaç emeklinin maaşına haciz konulduğunu sordu.
CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Av. Namık Havutça, emeklilerin maaşlarına haciz konulması kanuna aykırı olmasına rağmen Gelir İdaresi Başkanlığı'nın başlattığı e-haciz uygulamasıyla emeklilerin maaşlarına haciz konulmasını TBMM gündemine taşıdı.
Havutça, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bu uygulama ile kaç emeklinin maaşına haciz konulduğunu sordu.
Havutça'nın soru önergesi şöyle:
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 93 üncü maddesinde "Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir" hükmü bulunmaktadır. Buna göre;
1-Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi borçlularına yönelik elektronik haczin (e-haciz) kapsamını genişletmesi çalışmaları nedeniyle emeklilerimizin maaşlarına haciz koyduğu iddiası doğru mudur?
2-Emeklilerimizin maaşlarına haciz konulamayacağı kanunla düzenlenmiş olmasına rağmen bu konudaki uygulama hukuka aykırı değil midir?
3-Bu uygulama nedeniyle kaç emeklimizin maaşına haciz konulmuştur?
4-Kanuna aykırı olmasına rağmen e-haciz uygulamasının ortaya çıkardığı mağduriyetlerin giderilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?