HAVUTÇA: 4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİNİN ÇOCUK İŞÇİ SAYISINI KÖRÜKLÜYOR
HAVUTÇA: 4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİNİN ÇOCUK İŞÇİ SAYISINI KÖRÜKLÜYOR CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça Mesleki ve Teknik Eğitimin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verilen araştırma önergesi üzerine CHP Grubu adına yaptığı konuşmada çarpıcı örneklerle AKP hükümetini sert bir dille eleştirdi. 4+4+4 eğitim sisteminin çocuk işçi sayısını artırdığına dikkat çeken Havutça, 2012 yılında 38 çocuk işçinin iş kazalarıyla hayatını kaybettiğini söyledi. 8 yıllık kesintisiz eğitimden sonra çocuk işçi sayısı azaldığını anımsatan Havutça, Uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim sistemi ile yani sizin yeni icat ettiğiniz bu sistemle özellikle dar gelirli, yoksul ailelerin çocukları temel eğitimden sonra -verildikleri meslek liseleri- çıraklık eğitimi kisvesi altında organize sanayi bölgelerinde stajyer işçi olarak çalışmaya başladılar, oraya yönlendirildiler. Bunda ne var?' diyebilirsiniz. Çocuk iş sahibi oluyor ve bunu uygulamalı öğreniyor' diyebilirsiniz. Ama gelin görün ki madalyonun bir de öbür yüzü var. Tezgâh başında stajyer değil çırak olarak çalıştırılan çocuklar ve bunu yasal bir zorunluluk olarak yaptıran AKP Hükûmeti, hiçbir denetim olmayan imalathanelerde, tehlikeli iş kollarında çocuklarımızın ölümüne seyirci kalmaktadır. 38 çocuğumuzun sorumluları sizsiniz dedi.
TÜİK verilerine dikkat çeken Havutça Türkiye'de 893 bin çocuk çalıştığını, işlerde çalışan çocukların büyük bir çoğunluğu okula gidemediğini toplam çalışan çocuk sayısının 8 milyon 397 bin rakamına ulaştığını vurguladı. Havutça Türkiye'nin çocuk işçi emek cennetine dönüştüğünü ifade ederek, Bugün, 4+4+4 sistemiyle bu rakamlara ulaşıldı ve Sayın Bakan sayenizde Türkiye çocukların açıkça sömürüldüğü, ölüme terk edildiği bir ülke hâline geldi diye konuştu.
Gençlerin emeğini sömürmekten vazgeçin!
Havutça, emeği sömüren, çalışanları köleleştiren düzenlemeler yapan AKP Hükümetinin işçiler, memurlar üzerinde uyguladıklarını mesleki eğitim alan gençlik üzerinde de uyguladığını, gençliğini de AKP'nin emek düşmanlığının mağduru olduğunu söyledi. AKP hükümetinin yaptığı yasal düzenlemeleri anlatarak örnekler veren Havutça, Ucuz iş gücü olarak görülen gençler, işçilerin yerine, kendi alanları olmayan konularda çok uzun saatler çalıştırılarak eskiye kıyasla çok daha ucuz emek sömürüsüne maruz kalmıştır. AKP Hükûmeti, tek amacı eğitim alarak bir meslek edinmek ve hayatını güvenceli bir işle idame ettirmek olan gençlerimizin emeklerinin sömürülmesine izin vermekten artık vazgeçmelidir diye konuştu.
Mesleki eğitim sorunlarına CHP'nin çözüm önerisi
Havutça CHP'nin bu alandaki sorunlara önerileri bulunduğu ifade ederek şöyle konuştu:
Meslek eğitiminde yaşanan sorunların çözüm önerilerini Cumhuriyet Halk Partisi olarak her seferinde dile getiriyoruz. Ne diyoruz? Eğitim sistemlerinin temel amacı, o ülkenin nitelikli insan gücünü yetiştirmek ve yurttaşlarına vatandaşlık eğitimi vermektir. Bunu gerçekleştirmek için her eğitim sistemi yetiştireceği insan modelini, sahip olduğu eğitim felsefesi ve insan gücü politikası ışığında saptayarak eğitimin etkinliklerini bu amaca göre düzenlemektedir. Bunun için iki yıllık akademik lise ve iki yıllık mesleki liseler kurulsun diyoruz ve akademik veya mesleki liselerde verilen eğitim bu derece yönlendirmeler sonucu gençlerimizin yaklaşık üçte 1'i üniversitelere, diğerleri ise meslek yüksekokullarına yönlendirilerek Türkiye'de eğitim sisteminin temel sorunu çözülecektir.
CHP Milletvekili Havutça, eğitim sisteminin bilimsel olmayan, ırkçı, gerici ve şoven karakterli, ötekini yok sayan, cins ayrımcı, otoriter ve tek tip insan yetiştiren bir yapıda olduğunu ifade ederek, eğitimin bilimsel, çağdaş, laik, genel, halk ve insanlık yararına olması gerektiğini söyledi. Bugün, bu çarpık eğitim sayesinde yüz bini aşan atanamayan öğretmen olduğuna dikkat çeken Havutça şunları dile getirdi:
AKP Hükümetinin eğitim politikaları konusunda kafası net değil
Bunun planlamasını Sayın Başbakanın ifade ettiği gibi, Sayın Bakanın Biz, her eğitim fakültesini bitireni öğretmen yapmak zorunda değiliz.' demek değildir. Bu ülkenin Başbakanının ve Millî Eğitim Bakanının sorunu, onu planlamak ve gençlerimizi iş ve aş sahibi yapmaktır. Sayın Başbakan, atanamayan öğretmenlere Gidin, kendinize iş bulun.' demek durumunda değildir, dememelidir. Ama ne yazık ki, eğitim hakkı Türkiye'de parası olana eğitim, parası olmayana eğitim olarak kabul edilmektedir yani AKP eğitim alanını da tam bir ticaret ve rant alanı olarak görmektedir. Hatta, bakın, AKP hükümetleri döneminde en fazla değişen bakanlık Millî Eğitim Bakanlığıdır. Neden? Çünkü AKP Hükümetinin eğitim politikaları konusunda kafası net değil, ne yapacağına bir türlü karar veremiyor. Bugün, Türkiye tarihinde eğitimde en gerici, en baskıcı dönem yaşanmaktadır. Eğitim sendikalarımız, bırakın hak taleplerini var olan taleplerini bile koruyamama noktasındadır. Eğitimin karar mekanizmasına ne sağdan ne soldan hiçbir sendikamızın görüşü alınmamaktadır. Türkiye'de eğitimin demokratikleşmesi asla ve asla Bu Hükûmet döneminde çalışanların hakları bakımından, sosyal ve özlük hakları bakımından, çalışma koşulları bakımından öğretmenler tam bir kâbus dönemi yaşamaktadır. Bugün bakın millî eğitime, caddelere, öğretmenlere sorun. Sayın Bakan, öğretmen sendikalarını çağırdınız mı, onlarla beraber oturdunuz mu? Bu eğitim sistemiyle, 4+4+4'le Türkiye'yi nereye getirdiniz? Bugün, okullarımız, hangisi ortaokul olacak, hangisi ilkokul olacak, tam bir karmaşa durumundadır; velilerimiz, çocuklarımız perişan durumdadır. Bunları görmüyor musunuz, bunları konuşmuyor musunuz?
Milli Eğitim Bakanı'na çağrı:
Sayın Bakan, bir zamanlar bir Millî Eğitim Bakanı Şu çocuklar olmasaydı ben Millî Eğitimi ne güzel, iyi yönetirdim.' diyerek tarihe geçti. Siz de gelin, öğretmenlerin ve çocukların sesini dinleyerek, attığınız adımların yanlışlığını görerek, Türkiye'de ulusal birliği, ulusal bütünlüğü, kardeşliği, hoşgörüyü, barışı ve gerçek bir demokratik eğitimi sağlayacak adımları atmak için artık çok geç kalmadan bunu yapalım, Türkiye`nin millî eğitim politikasını ortak çıkarlar doğrultusunda belirleyelim.