Bandırmalı Karagöz sanatçısı Ahmet Uysal, Karagöz oynatımı ve tasvir yapımı alanında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen “Sanatçı Tanıtma Kartı” almaya hak kazanan yedi sanatçıdan biri oldu.
Çocukluk yıllarında, Hayali Küçük Ali'nin Karagöz oyunlarını radyoda dinleyerek Karagöz’le tanışan Ahmet Uysal, deve derisinden yaptığı Hacivat, Karagöz, Bebe Ruhi, Çelebi, Tuzsuz Deli Bekir gibi onlarca tasvire hayal perdesinde can veriyor. Vefat etmeden önce UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi' ilan edilen ustası Orhan Kurt’tan dersler alan Uysal, Tacettin Diker, Metin Özlen, Alpay Ekler, Mustafa Mutlu, Şinasi Çelikkol gibi ustalardan öğrendiği yöntemlerle kendini geliştirdi.
“PERDE KURDUM IŞIK YAKTIM, AÇILDI BANDIRMA’DA BAHTIM”
Geleneksel gölge oyununun yaşaması için Karagöz oynatımı ve tasvirler yapan Uysal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel Tiyatro Sanatı ve Sanatçıları Değerlendirme Kurulu tarafından Karagöz oynatımı ve tasvir yapımı alanında “Sanatçı Tanıtma Kartı” almaya hak kazanan yedi sanatçıdan biri oldu. Bu alanda Balıkesir genelindeki tek isim olan Uysal, geleneksel tiyatronun yaşaması için iki çırak yetiştiriyor. UNIMA Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyuncuları Birliği ve Union Internationale De La Marionnette Fransa Üyesi olan Uysal, “Perde kurdum ışık yaktım, açıldı Bandırma’da bahtım” sözleriyle 20 yıllık gölge oyunu yolculuğunu özetledi. Kültür Bakanlığındaki değerlendirme sürecini anlatan Uysal, “En az beş Karagöz oyununu geleneksel yöntemlerle oynatabilme, geleneksel oyunlardaki tiplemeleri usulüne uygun seslendirebilme kriterleri göz önünde bulunduruldu” diye konuştu.
“GELENEKSEL HALK TİYATROSUNA SAHİP ÇIKALIM”
Tüketim kültürü ve teknoloji çağının getirmiş olduğu köklü ve hızlı değişimlerle Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Uysal, devlet ve millet olarak halk tiyatrosuna sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekti. 2011 – 2018 yılları arasında kendi yazdığı, ‘Karagöz Hacivat Geldi’, ‘Karagöz Dünya Turunda’, ‘Karagöz Kayıkçı’, ‘Karagöz ve Hacivat Anadolu Yollarında’, ‘Karagöz ve Hacivat Uzay Gemisinde’ oyunlarla Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek alan Uysal, Karagöz sanatını yaşatmak için kendi atölyesinde yeni tasvir ve yeni oyunlar üretmeye devam ediyor.
“KARAGÖZ SANATINI YAŞATACAĞIM”
İki çırak yetiştirdiğini dile getiren Uysal, “Karagöz sanatı, geleneksel kültür mirasımız. Modern tiyatronun çağdaş sanat anlayışıyla, kendine has tekniği ve estetiği ile uzun yıllar hükmünü sürdürecek, sonraki nesillere daha iyi aktarılacaktır. İki genç arkadaşımız uzun yıllardır benimle birlikte bu sanatı öğrenebilmek için emek veriyor. Berkecan 6, Utku ise 4 yıldır çıraklığımı yapıyor. Karagöz gösterilerinde yardımcı oluyorlar bana” diye konuştu.
Özel bir okulda drama ve tiyatro eğitimi veren Uysal, 2014 yılında Prag’ta Kukla ve Stopmotion Animasyon Film Yapma Teknikleri eğitimi aldığını ve kendi atölyesinde Karagöz sanatının yanında eğitim amaçlı kukla ve stopmotion film animasyon kursları olduğunu söyledi.