Çanakkale Savaşları´nın gizli kahramanlarından Yüzbaşı Yusuf Kenan´ın şehit olduğu tarihten 103 yıl sonra memleketi Edirne´ye heykeli dikildi. Edirne Belediyesi tarafından heykeltraş Müslüm Özcan´a yaptırılan heykel İlhan Koman Parkı´nın önüne konuldu. Açılışta konuşma yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ?´Yüzbaşı Yusuf Kenan´ın hemşehrisi olmaktan, Atatürk´ün evladı olmaktan hep gurur duyduk, duymaya da devam edeceğiz´´ dedi. Yüzbaşı Yusuf Kenan son olarak ?Yusuf Kenan´ belgeseliyle gündeme gelmişti.
Çanakkale Kara Muharebelerinin 103. yıl dönümünde Edirne´de dün çok özel bir açılış gerçekleşti. 25 Nisan 1915 günü şehit olan Edirneli Yüzbaşı Yusuf Kenan´ın heykeli kentin merkezine dikildi. Heykelin açılış törenine Edirne Valisi Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile Yusuf Kenan´ın torunu Hüsnü Uras ve eşi Şennur Uras katıldı. Hüsnü Uras heykelin açılışından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Uras, ?´Edirneli Yusuf Kenan´ın memleketinde heykelinin dikilmesi çok anlamlı oldu´´ dedi.
Yusuf Kenan Belgeseliyle Gündeme Geldi
Çanakkale kahramanı Yüzbaşı Yusuf Kenan son olarak gündeme hayatının anlatıldığı ?Yusuf Kenan´ belgeseliyle gelmişti. Belgesel, Çanakkale Kara Muharebelerinin başladığı 25 Nisan 1915 günü İkiz Koyu´na İngilizlerin yaptığı çıkarmayı ilk fark eden ve 250 kişilik birliğiyle 2 bin 500 kişilik düşman birliğini durduran 7.Bölük Komutanı Yüzbaşı Yusuf Kenan´ı konu ediniyor. 34 yaşında şehit düşen Yusuf Kenan ile eşi Zehra Hanım arasında geçen asırlık mektuplar iç burkuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin katkılarıyla çekilen belgeselin süresi ise 45 dakika.
Cephede Bile Aklı Hep Edirne´deymiş
Belgeselin yönetmeni Mesut Gengeç, Yüzbaşı Yusuf Kenan ve eşi Zehra Hanım arasında geçen mektupların belgeselde çok önemli yer tuttuğunu söyledi. Gengeç sözlerini şöyle sürdürdü: ?´Belgesel, Yusuf Kenan´ın aldığı inisiyatifle Seddülbahir savunmasının ve dolayısıyla Çanakkale Savaşı´nın gidişatını nasıl değiştirdiğini anlatıyor. Ama daha ötesinde cephe gerisinde bir aile neler yaşar, işte o zor günleri anlatıyor. Zehra Hanım´ın kaleme aldığı mektuplar bu açıdan çok önemli. Ve mektuplardan görüyoruz ki, hem Yusuf Kenan´ın hem de Zehra Hanım´ın aklı hep Edirne´de. Çünkü ikisi de Edirneli. Zehra Hanım cephedeki eşine gönderdiği mektuplarda Edirne´nin Rus işgali ve sonrası vaziyetini, gazete haberlerinden derlediği bilgileri aktarıyor. Bu nedenle Yusuf Kenan´ın heykelinin Edirne´ye dikilmesini şehidimize gösterilen saygının bir ifadesi olarak çok değerli buluyorum.´´
Editöre Not; Çekimleri 5 Farklı Şehirde Yapıldı
Çekimleri Çanakkale, İstanbul, Mersin, Ankara ile İzmit´te gerçekleşen ve MG Yapım tarafından hazırlanan belgeselin yönetmenliğini Mesut Gengeç, Genel Koordinatörlüğünü Bülent Günal ve Proje Sorumluluğunu ise Yılmaz Aydın üstleniyor. Önemli sahneleri dökü-drama yöntemiyle çekilen belgeselde Yusuf Kenan´ı Barış Yurtsever, Zehra Hanım´ı ise Banu Günal canlandırdı. Projenin müziklerinde ise Vatanım Sensin ve Payitaht Abdülhamid dizilerinin de müziklerini yapan Yıldıray Gürgen imzası var. Belgeselde Yusuf Kenan´ın torunlarının yanı sıra tarihçiler Prof. Dr. Vahdettin Engin, Muzaffer Albayrak ile Harp Tarihçileri Şahin Aldoğan ve Gürsel Akıngüç´ün röportajları yer alıyor.