Hicri Ercili Şirketi’ne gemi yenileme teşviki

Hicri Ercili Şirketi’ne gemi yenileme teşviki

“Hicri Ercili Denizcilik Anonim Şirketi”ne Methanol yakıtlı ilk gemilerin inşası için 6 milyon dolarlık devlet teşviki sağlandı.

Methanol yakıtlı ilk gemilerin inşası için 6 milyon dolarlık devlet teşviki sağlandı. Bu kapsamda, merkezi Bandırma’da bulunan “Hicri Ercili Denizcilik Anonim Şirketi” de iki geminin dönüşümü için teşvik aldı.

“Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşvikine Dair Yönetmelik” kapsamında inşa edilecek ilk gemiler için düzenlenen “Deniz Ticaret Filosu Yenileme Teşvik Belgeleri”, düzenlenen törenle teslim edildi.

Ulaştırma Bakanlığı’nda gerçekleşen törene Bakan Abdulkadir Uraloğlu da katıldı.

Bakan Uraloğlu, törende yaptığı konuşmada, Hicri Ercili Denizcilik Anonim Şirketi’nin, Bakanlığa yaptığı başvurunun uygun bulunması sonucunda şirketin bünyesinde yer alan ve her ikisi de kimyasal ürün tankeri olan 5 bin 499 grostonluk “Kapıdağ” tankerine 3,2 milyon, 5 bin 401 grostonluk “Ayşenaz” tankerine ise 2,8 milyon olmak üzere toplamda 6 milyon dolarlık teşvik sağlandığı bilgisini verdi.

Bakan Uraloğlu, ayrıca hurdaya ayrılacak söz konusu gemilerin yerlerine inşa edilecek petrol tankerlerinin her birinin de yaklaşık olarak 6 bin 283 groston büyüklüğünde olacağını ve sülfür içermemesiyle yeni nesil yakıt olarak kabul edilen “Methanol” kullanan ana makine ile donatılarak inşa edilip, Türkiye’nin gemi filosundaki ilk alternatif enerjili gemiler olacağını belirtti.

İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında gemi kaynaklı emisyonların azaltılmasının büyük öneme sahip olduğuna ve yaşlı gemilerin enerji verimliliğinin düşük olması nedeniyle yaşlı gemilerin enerji verimliliğinin düştüğüne, buna bağlı şekilde de emisyon oranlarının yükseldiğine dikkati çeken Uraloğlu, şunları aktardı:

“Bu vesileyle tüm gemi işletmecilerimizi, devletimizin sağladığı bu teşvikten yararlanarak, Türk bayrağı altında insanımızı istihdam edileceği yeni gemi yatırımları yapmaya davet ediyoruz. Sadece gemiler için değil, liman tesislerimiz içinde uzun yıllardır sürdürdüğümüz ‘Yeşil Liman’ uygulamasını güncelleyerek emisyon salınımını azaltmayı hedefliyoruz. Oluşturacağımız bir mekanizma ile sektörümüze Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 20 milyon Avro hibe, 50 milyon Avro uzun vadeli, uygun maliyetli kredi desteği alacağız. Her zaman belirttiğimiz gibi denizlerimiz, bizim ‘Mavi Vatan’ımızdır. Bir karış toprağımız ne ifade ediyorsa, denizlerimizin bir kum tanesi, bir avuç suyu da bizler için aynı anlam ve önemi taşımaktadır. Gemilerimizi gençleştirecek ve alternatif enerjili, çevresi gemiler olarak yeniden inşa edeceğiz. Limanlarımızı yeşil limanlar olarak yeniden inşa edeceğiz. Biliyoruz ki, çevrenin ve denizlerin korunması adına hayata geçirdiğimiz her proje ve uygulama gelecek nesillere daha güvenli bir dünya bırakma yolunda önemli bir adımdır. Bu düşüncelerle özel sektör tarafından ilk teşvik belgesini almaya hak kazanan Hicri Ercili Denizcilik Anonim Şirketi yöneticilerine ve bu yönetmeliğimiz başarıyla hayata geçiren Denizcilik Genel Müdürlüğümüzün yönetici ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.”