Tarih: 27.08.2020 17:01

Hıncal Uluç’un Bandırma’da unutulmaz saatleri

Facebook Twitter Linked-in

Gazeteci-Yazar Hıncal Uluç, köşe yazısında Bandırma anılarından bir kesiti de yansıttı.

Uluç, 26 Ağustos 2020 tarihinde, SABAH gazetesinde yayınlanan köşe yazısında şunları aktardı:

“Bugün 26 Ağustos. Büyük Taarruz’un başladığı günün yıldönümü. ‘Ülkenin ve insanının kaderinin değiştiği gün’ de diyebilirsiniz. O 26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz, zaferle sonuçlanmasa bu satırları okuyamayacaktınız. Atatürk’ten, ‘Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!’ komutunu alan birinci ve ikinci ordularımız, kaçan ve kaçarken geride bıraktığı her yeri ve her şeyi yakan ve yıkan Yunan’ı yıldırım hızıyla takip eden süvarilerimiz, 17 Eylül’de, saniyesi saniyesine Bandırma’ya girmeseler, ben dünyada olmayacaktım, bir defa. (Siz olur muydunuz, onu da bilmem ya…) Çünkü bütün erkeklerini savaşa göndermiş Bandırma’da kalan kadın ve çocukları, çekilen düşman camilerde toplamış, kapılarını dışarıdan zincirlemiş ve ateşe vermişti. Babam ve babaannem, o yanmaya başlayan caminin içindeydiler.

İşte Bandırma’da, o caminin içindeki babamın yaşındayken ben, cumartesi akşamları bizim evde toplanırdı, en yakın dostlarımız. Annem, harika sofra hazırlardı. Ama o sofrada içki olduğu için ağbimle bana ayrı sofra yapılırdı.

Büyük masada babam, annem, Aslan Amca (Türkeş), kız kardeşi Dervişan Abla, Ahmet Amca (Ellezoğlu) ve Ahmet Amca’nın bazıları Samia ve Lamia Ablalar otururlardı.

Gece yarısına doğru, Aslan Amca başlardı okumaya, ezberden, o tüm Türkiye’nin ilerde bir sabah radyolarda duyacağı davudi sesiyle, Nazım okumaya…

Türkçü ve milliyetçi olduğu için, Sansaryan Han’daki tabutluklarda yatan Aslan Amca, komünist Nazım’ı ezberden okurdu.

Kuvay-ı Milliye Destanı, 8. Bab… Saatler…

O başlar, ardından babam ve Ahmet Amca devam ederlerdi, bölüm bölüm. Üç büyük Türk milliyetçisi, komünist Nazım’ın şiirlerini ezbere bilir ve okurlardı.

O zamanlar öyleydi, güzel Türkiye’m. Ağbimle ben, yanda kurulan soframızda sonuna dek dinlerdik bu üçlünün solo ve koro okudukları Nazım dizelerini.

‘Salkım Söğüt’ de okurlardı, “’Bahr-i Hazer’ de… Ama biz en çok ‘Saatler’i severdik. Dinleye dinleye biz de ezberlemiştik. Ben heyecanla beklerdim.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —