Hukukçu kadınlardan, kadına yönelik şiddetle ilgili basın açıklaması

Hukukçu kadınlardan, kadına yönelik şiddetle ilgili basın açıklaması

Baro temsilcisi Av. Neşe Fıçıcı, “İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN YENİDEN YÜRÜRLÜĞE KONULMASI ÖNCELİKLİ TALEBİMİZDİR”

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM)’u temsilen Balıkesir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Neşe Fıçıcı, kadına yönelik şiddetle ilgili basın açıklaması yaptı.

Balıkesir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Neşe Fıçıcı Bandırma Adliyesi Avukatlar Odası’nda kadına yönelik şiddete farkındalık çekmek amacıyla Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu(TÜBAKKOM)’u temsilen basın açıklaması yaptı.

Yaptığını açıklamada yasaların etkin uygulanmasındaki mücadelenin ve İstanbul sözleşmesinin hayata geçirilmesine ilişkin iradenin devam edeceğini vurgulayan Fıçıcı, 
“Kadınların insan haklarını ihlal eden düzene karşı direnişlerinden yola çıkarak 1999 yılında Birleşmiş Milletler kararı ile ilan edilen ‘25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü’ bugün de kadınların özgür eşit ve şiddetsiz bir yaşam mücadelesiyle devam etmektedir. Sadece ülkemizde değil dünyanın birçok ülkesinde kadınlar adalet eşitlik özgürlük mücadelesi veriyor. Yanı başımızda İran’da Mahsa Âmini’nin başörtüsü gerekçesiyle gösterilerek öldürülmesinin ardından güçlenen kadın hareketinin selamlıyoruz. Mücadeleleri mücadelemizdir. Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırılması devletin sorumluluğundadır.” dedi.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN YENİDEN YÜRÜRLÜĞE KONULMASI ÖNCELİKLİ TALEBİMİZDİR”

Özel ve kamusal alanda kadına yönelik şiddetin hala devam ettiğini, kadınların güvende olmaları gereken toplu taşıma araçlarında ve caddelerde tanımadıkları erkekler tarafından halen şiddete uğradığı önlemle altını çizen Fıçıcı şu şekilde konuştu:
“Kadınlar alınan koruma kararlarına rağmen öldürülüyorlarsa, bunun nedeni şiddetle etkin ve kararlı şekilde mücadele edilmemesi aksine kadınların insan haklarını ve en önemlisi yaşam haklarını koruma altına alan kanunları ve uluslararası sözleşmeleri kaldırmaya yönelik saldırılar karşısında etkisiz kalınmasıdır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için 6.284 sayılı kanun ve imzalanmış olduğumuz uluslararası sözleşmeler başta olmak üzere kadın haklarını güvence altına alan mevzuatın devletin her bir organı tarafından eksiksiz uygulanması uygulanmanın denetlenmesi, toplumsal cinsiyete duyarlı eşitsizliği ortadan kaldıran politikalar üretilmesi, kadına yönelik şiddet suçlarında etkin ve caydırıcı cezalar verilerek bu cezaların infazının eksiksiz tamamlanması ile temel bir insan hakları belgesi olan İstanbul sözleşmesinin yeniden yürürlüğe konulması öncelikli taleplerimizdir. Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu olarak her gün olduğu gibi bugün de; kadınların kazanımlarını elinden alacak olan düzenleme ve değişikliklerin karşısında olmaya devam edeceğimizi, yasaların eksiksiz olarak uygulanması konusunda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının uygulamalarını takip edeceğimizi, İstanbul sözleşmesinin yeniden hayata geçirilmesi yönünde ısrarımız ve kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.”