Hürriyet Manşetlerine taşıdı

Hürriyet Manşetlerine taşıdı

“Balıkları tüketen yarışma” Sefer Levent’ten çarpıcı yazı

Bandırmalı gazeteci, HÜRRİYET Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Erdek Körfezi’nde süren “Avrupa-Afrika Zıpkınla Balık Avı Şampiyonası”nı eleştirdi.

Levent’in, 1 Haziran 2024 Cumartesi günü, HÜRRİYET Gazetesi’nde yayınlanan yazısı şöyle:

“DUYDUĞUMDA inanamadım. Bizim bir balık görsek sevinir hale geldiğimiz Erdek Körfezi’nde zıpkınla balık avlama şampiyonası düzenleniyormuş. Hem de uluslararası…

Dünyada kabul görmüş her spora saygım var. Şu avcılık ve spor konusu nasıl yan yana geliyor anlayabilmiş değilim. Ama hadi diyelim ki bu da spor, yahu Allah aşkına bu iş, çok değil daha 3 yıl önce müsilajın bastığı, iyileşme sürecinde olan Marmara Denizi’nde mi yapılır?

Bula bula her geçen gün sanayi baskısıyla boğulmasın diye dua ettiğimiz, gözümüz gibi sakındığımız Erdek’i mi buldunuz? Tüm bunları da geçtim, şampiyonanızın zamanlamasını Erdek Körfezi’ndeki tüm canlıların üreme dönemini kapsayan 31 Mayıs ile 1 Haziran tarihlerine mi denk getirdiniz? Gerçekten yazıklar olsun!

Bakın, konuyu araştırırken buldum. Milliyetçi Hareket Partisi Balıkesir Milletvekili Ekrem Gökay Yüksel, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda geçtiğimiz günlerde bir konuşma yapmış ve Erdek’te düzenlenecek olan zıpkın ile balık avlama şampiyonasının durdurulması için şu sözlerle çağrıda bulunmuş:

‘Marmara Denizi’nin iyileşme sürecinde olduğu bu dönemde, 31 Mayıs ile 1 Haziran 2024 tarihleri arasındaki etkinliğin bir an önce durdurulması, ileri bir tarihe ertelenmesi, açık denizlerde gerçekleştirilmesi veya gıda olarak tüketilmeyen türler üzerinde yapılması hayati önem taşımaktadır. Müsilaj sorunuyla mücadele ederken, deniz ekosisteminin dengesini korumak adına yumurtlama dönemindeki balıkların spor amaçlı avlanmasının önüne geçilmesi adına gerekli müdahalelerin bir an önce yapılması gerekmektedir.”

VEKİL ‘DURSUN’ DEDİ

Ne yazık ki Milletvekili Ekrem Gökay Yüksel’in bu çabası sonuçsuz kalmış. Türkiye Sualtı Federasyonu’nun internet sitesinde yer alan bilgilere göre Erdek’te dün başlayan ve bugün bitecek olan Uluslararası Avrupa-Afrika Zıpkınla Balık Avı Şampiyonası’na 19 ülkeden 150’ye yakın sporcu katılmış. Üstelik günler öncesinden Erdek Körfezi’nde konuşlanıp, ‘antrenman’ yapmışlar. Tahmin etmek güç değil. Bildiğiniz zıpkınlarla balık ve diğer deniz canlılarına günlerce önceden girişmişler. ‘Sualtı’nı hepimizden çok konuşması gereken federasyonun umursamadığı balıkların üreme zamanına sporcuların da saygı göstermediğini tahmin etmek güç değil.

Kıyılara terk edilmiş, ağaçlara asılmış deniz canlılarını görüp şampiyonaya tepki gösteren bölge halkına hak vermemek, yol açılan zarara üzülmemek elde değil.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen şampiyonayı ve bölgedeki balık popülasyonu açısından riskleri Bandırma Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Mustafa Sarı’ya sordum.  Şampiyona ile ilgili olarak kendilerinden de görüş istendiğini belirten Mustafa Sarı, ‘Şu anda avlanan balıklar için üreme dönemi. Sportif faaliyetler birinin canı, birinin keyfi olmamalı. Bu benim düşüncem. Bu iş illa yapılacak deniyorsa da üreme mevsimi dışında bir dönemde, uygun yerlerde yapılmalı. ‘Bu tür etkinlikler bölgenin tanıtımı için çok önemli’ diyenler var. Keşke onlar, zıpkın yerine fotoğraf makinesini tercih etseler’ dedi.

20 GÜNDÜR BALIK AVLIYORLAR

ZIPKIN şampiyonası öncesi Bandırma yerel yayınlarından BANDIRMA MANŞET’teki haberlerde şu bilgiler paylaşıldı:

‘Türkiye Sualtı Federasyonu tarafından düzenlenen etkinliğe Türkiye, 4 erkek, 4 kadın yarışmacı ile katıldı. Etkinlik, Ocaklar ile Marmara Adası’nın güneyinde, İlhanlar yakınlarında gerçekleştiriliyor. Türk yarışmacılar, 20 gündür yarışmanın yapılacağı bölgedeki balık popülasyonu ile ilgili çalışmalarda bulunuyorlar. Şampiyonaya İtalya, İspanya gibi bu sporda güçlü ülkeler de katılıyor. Türk takımı ise bölgeyi tanımasının avantajından yararlanacak.”



OSMAN VATANDAŞ
5.06.2024 17:26:35
Erdek zaten bitiyor iyice bitirin yok olsun

Anahtar Kelimeler: Hürriyet Manşetlerine taşıdı
  • Cuma 35.3 ° / 16.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 32.9 ° / 17.3 ° Güneşli
  • Pazar 34.5 ° / 15.2 ° Güneşli