Balıkesir Kent Konseyi ev sahipliğinde, düzenlenen, III. Kent Konseyleri Sempozyumun da TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi YK Üyesi ve Balıkesir İl Sorumlusu Aysun Aykan; Balıkesir İli’nin Depremselliği ve Depremlere Karşı Alınması Gerekli Önlemler konusunda sunum yaptı.
Depreme Karşı Sağlam Bina Yapmamız, Yapıların Denetlenmesi Gerekiyor!
Türkiye Dünyada sismik hareketliliğin en yoğun yaşandığı aktif bir tektonizmaya sahip ülkedir. Avrasya, Anadolu ve Arap Levhalarından kaynaklı gelişen bu sismik hareketlilik, özellikle 1999 Gölcük Depreminden başlayarak günümüze kadar meydana gelen süreçte, deprem bilinci toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren bir konu olmuştur. Levhaların hareketliliği sonucunda oluşan depremler, ekonomik ve sosyal boyuttaki kayıplara neden olmaktadır.
Gerek Ülkemizde, Gerekse Dünyada Deprem Etkisi Altında Binaların Hasar Görebilirliği;
1-Taşıyıcı sistem yapısının yetersizliği
2- Yapıda Kullanılan malzemenin niteliği
3- Yapının oturduğu zeminin Jeolojik-Jeoteknik özellikleri, Yapının Diri Fay üzerine oturması
4-Yapı Denetim Yetersizliği gibi temel nedenlerden kaynaklanmaktadır. Biz bu unsurları düzeltemedikten sonra her depremden sonra can ve ekonomik kayıplar yaşarız!!
Balıkesir İli ve çevresi dünyanın sismik yönden en aktif faylarından birisi olan Kuzey Anadolu Fayı’nın güney koluna ait fay segmentleri üzerinde konumlanmıştır. Dünyanın en aktif faylarından birisi olan Kuzey Anadolu Fayı’nın bölgedeki varlığı, Balıkesir ve İlçeleri’nin Deprem Tehlikesinin yüksek olmasının nedenleri arasındadır. Geçmişte Balıkesir ve İlçelerinde meydana gelen 1672, 1845, 1867,1577,1897, 1898,1935,1944,1953,1964 depremleri ile Balıkesir ve ilçeleri önemli bir şekilde etkilenmiştir. Balıkesir İli’nde gelecekte yıkıcı deprem oluşturabilecek 20 fay zonu bulunmaktadır; Bu fayların çoğu Mw=7 ve Mw=7.2 büyüklükte deprem oluşturabilecektir. Yenice-Gönen Fayı, Balıkesir Fayı, Edremit Fayı ve Bandırma Fayları yerleşim birimlerinden geçmektedir. Buralara çok dikkat edilmesi gerekmektedir; Gerekli tedbirler alınması gerekmektedir. Bu Diri Faylar İmar haritalarına işlenmeli ve sakınım bandı oluşturularak, bu alan içerisinde bina ve bina türü yapılaşmaya sınırlama getirilmelidir.
Yapılar Denetlenmeli!
Mevcut Yapılarda iyileştirme ve güçlendirme çalışmaları yapılmalı,
Kentsel Dönüşüm Hızlanmalı, Yapıları deprem etkilerine karşı dayanıklı yapmalıyız; Eğer bir yapının depremden hasar görmesini engellemek istiyorsak, depreme dayanıklı yapılaşmayı sağlamamız gerekiyor. Bunu yapabilmemiz için gerekli yöntemlerimiz var; Bina deprem yönetmeliği var ve Yapı denetim mekanizması var. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY)2019 ‘da yürürlüğe girdi. Deprem öncesinde bina deprem yönetmeliğine uyulur ve zemin etütleri doğru bir şekilde yapılırsa, yapılar yer sarsıntısına dayanır. Dolayısıyla deprem hasarını azaltmadaki temel faktör; yeni dayanıksız binaların yapılmaması, depremden etkilenmeyecek şekilde inşa edilmesinin sağlanması ve yapıların denetlenmesine bağlıdır.”