İlhanlar köyü

İlhanlar köyü

Zeytin ve Balıkçılık diyarı İlhanlar köyünde ekonomik olumsuzluk hat safhada

Kapıdağ yarım adasının öteki yüzü konulu yazı dizimizin bu haftaki konuklarından biriside İlhanlar Köyü idi.

İlhanlar, Narlı`dan sonra Doğanlar`dan önce iki köyün arasında Marmara Adası ile en yakın deniz bağlantısı olan liman köyü

150 hane, 400 nüfuslu İlhanlar, hem sosyal, hem de ekonomik anlamda oldukça mağdur.

Uzun yıllara dayanan güvenli liman konumu İlhanlar`da tarımsal istihsal olumsuzluğunu, Balıkçılık sektörüne yönlendirmiş ancak 30 dolayında tekne karne problemi nedeni ile denize açılamıyor.

6 mt nin altında ise yaklaşık 50 kayık var. bunlar sadece çapari yapıp, midye avcılığı yapmakta,  Zeytincilik zımba tabir edilen olumsuzluk nedeni ile umutları başka bahara ertelemiş, İçme suyu teminini sağlayan derin kuyu pompasında meydana gelen arıza giderilememiş, hatır gönül devreye sokulup bir komşunun pompasından baypas yapılarak su ihtiyacı karşılanmış.

İlhanlar, Nalı ile arasındaki 4 km lik yolun yeni asfaltlanması ile yol sorununu hallederken, Doğusunda kalan K.Ova ve B.Ova plajları ve yazlık konutları ile Doğanlar`a ulaşan yaklaşık 7 km lik yol için bakım onarım programı bekliyor.

Aksa`nın köy girişine kurduğu Rüzgar gülleri önceleri görsel efekt anlamında vatandaşın hoşuna gitse de, daha sonraki süreçte pervane sesi zamanla sinir bozucu hal almış. İlhanlar tarım ve Balıkçılıkta yaşanan olumsuzlukların girdabında çıkış noktası ararken Muhtar Yusuf Öner iyi niyetini kaybetmemiş,

Öner özellikle önceki hafta asfalt yapılan Narlı-İlhanlar arası 4,5 km lik yolun köy ekonomisine olumlu katkı vereceği düşüncesinde.

Bu hizmette katkısı bulunduğu gerekçesi ile hem Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız`a, hem de AKP ilçe Başkanı ve İl genel meclisi üyesi Hikmet Onay`a bizim kanalımızdan şükran ve teşekkürlerimizi sunuyor.

Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız kısa bir süre önce İlhanlar`a yaptığı ziyarette Doğanlar yolu üzerinde bulunan vahşi depolama çöplüğünü görüp, buraya çöp bırakılmaması konusunda uyarıda bulunmuş, İlhanlar köyü çöp hizmetleri, bundan böyle Doğanlar köyü çöplüğüne dökerek çözümlemiş.

İlhanlar`ın doğu yönünde bulunan iki koydan K.Ova (K.Paflima) yapı ya tarıma kapalı yaklaşık 100 dönümlük bir alan yazdan yaza günlükçü ve çadırcılara hizmet veriyor. 2. km ileride kalan Büyük Ova (B.Paflima) ise Kapıdağ`ın tek özel sayfiye koyu.

 B.Ova yaşanabilir olumsuzluklara karşı kendi hizmet derneğini kurmuş, bir çok hizmeti kendi imkanları ile karşılaşmış kışları kısmen boş, ama yazları 2500-3000 kişinin yaşadığı son derece modern bir tatil merkezi olmuş.

Büyük Ova yaşatma derneği yetkilileri ile görüşme olanağı bulamadık o nedenle B.Ova`nın yaşamsal sorunları hakkında da fazla bilgi sahibi olamadık.

Ancak gözlemlerimiz o ki, Büyük ova bölgenin en nadide tatil merkezlerinden birisi olmuş.

 

 

 

 

 

 



mertkan öztürk
4.09.2014 16:55:00
buraları cennet ama kıymeti bilinmiyor, avrupa da böyle yerlere hem reklam, hemde hizmet gidiyor, umarım turizm ve çevre adına bir şeyler olur.