ÇERKESLER 149.YIL ÖNCE ATALARININ TÜRKİYE'YE İLK ADIM ATTIĞI YERDE TOPLANDI.
Çerkes soykırımı ve sürgününün anma töreni Samsun`da gerçekleştirildi. Türkiye`nin dört bir köşesinden kente gelen Çerkesler, 149 yıl önce sona eren Kafkas-Rus savaşlarında yapılan soykırım ve sürgünde hayatını kaybeden vatandaşlarını rahmetle andı.
Soykırımı yapan Rusları bir kez daha lanetleyen Çerkesler, uğradıkları haksızlığı ve 2014 Olimpiyatları`nın anavatanlarından Soçi`de yapılmasına tepki gösterdi.
KAFFED'in ( Kafkas Dernekleri Federasyonu ) öncülüğünde,101 yıl süren Kafkas-Rus savaşları sırasında gerçekleştirilen Çerkes soykırım ve sürgününü Dünya kamuoyuna daha güçlü şekilde anlatmak ve duyurmak amacıyla bir araya gelen Çerkesler, Samsun İlkadım ilçesinde buluştu. Kurtuluş Yolu`nda yapılan anma törenine Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Genel Başkan Yardımcısı Adige Cumhuriyeti Başkanı Boğus Adam, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, KAFFED Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu, DÇB Genel Başkan Yardımcısı ve Karaçay Cumhuriyeti Başkanı Şerces Muhammed, DÇB Yönetim Kurulu Üyesi Kodzokua Anatoliy, Yönetim Kurulu Üyesi Adamokua Albert ve Aslan Aliy, Almanya ve Hollanda ve Kafkas derneklerinden temsilcilerinin bir araya geldi.Şehrimizde bulunan Bandırma Kuzey Kafkasya Kültür derneğinin de üyeleri için bir otobüs kaldırdığı anma programında ,dernek başkanı Namık NART ve yönetim kurulu tam kadro hazır bulundu.
Soçi`de Kimliğimiz Yok Sayılamaz
Her yıl 21 Mayıs`ı soykırım ve sürgün günü olarak anan ve bu tarih de Türkiye'nin değişik bölgelerinde bir araya gelen Çerkesler, Samsun'da yapılan anma töreninde yaşadıkları trajedinin ve Çerkes kimliğinin Rusya Federasyonu ve Türkiye başta olmak üzere tüm ülkeler tarafından tanınmasını, uğradıkları tarihsel haksızlığın telafi edilmesini ve 2014 Soçi Olimpiyatları`nın atalarının kemikleri üzerinde yapılmamasını istedi.
Samsun`dan Rusya`ya seslenen Genel Başkan Kadıoğlu, "Çerkes soykırımı ve sürgününü, bu uğurda kaybettiklerimi unutmadığımızı, unutturmayacağımızı göstermek için Karasuyun bu yakasından karşı yakasına `Unutmadık unutturmayacağız, vardık varolacağız.` diye haykırıyoruz. Yaşadığımız ülkelere talepte bulunuyoruz. Asilime edilmek istenen kültürümüzün yaşatılması için devlet destekleri verilmesini istiyoruz. Ana dilimizin kreşlerden başlatılarak öğretilmesini talep ediyoruz. Yeni anayasa çalışmalarında kimliğimizin yok sayılmamasını, buna razı gelmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Kimliğimizi yok sayacak anayasayı kabul etmiyoruz. Rusların tarihleri ile yüzleşmelerini, soykırım ve sürgünü telafi edecek politikalar geliştirmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.
Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Genel Başkan Yardımcısı Adige Cumhuriyeti Başkanı Boğus Adam ise; 2014 olimpiyatlarının Soçi`de yapılmasını istemediklerini kaydetti. Adam, "2014 Soçi Olimpiyatları ile ilgili tüm Çerkeslerin bakışında küçük farklılıklar olabilir. Bizim Rusya Devleti`nden beklentimiz, Soçi`deki Çerkes kimliğinin tanınmasını, yok sayılmamasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Sembolik mezar taşları başında soykırım ve sürgün yolunda ölenler Çerkesler saygı nöbeti tutulmasıyla başlayan anma töreninde soykırım ve sürgünle ilgili ağıtlar yakıldı. En az 40 kişilik Çerkeskalı gençler, kayıkla denizden inen Çerkes çifti ellerinde meşalelerle sahile doğru bir koridor yaparak karşıladı. Nart ateşi yakılmasıyla saygı duruşu gerçekleştiren binlerce Çerkes, 21 Mayıs Andı`nı hep birlikte söyledi. Çerkesler, daha sonra topluca sahile inilecek denize kırmızı karanfiller attı, dilek balonları uçurdu. DÇB Genel Başkan Yardımcısı Adige Cumhuriyeti Başkanı Boğus Adam, KAFFED Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu ile anavatandan gelen STK başkanları da birlikte Karadeniz`e çelenk bıraktı.