İnovasyon ve Kalkınma Konferansı

İnovasyon ve Kalkınma Konferansı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tarafından Prof. Dr. Yusuf Balcı´nın Katılımıyla ?İnovasyon ve Kalkınma? Konulu Konferans Düzenlendi

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi tarafından Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Kurul Üyesi Prof. Dr. Yusuf Balcı´nın konuşmacı olarak katıldığı ?İnovasyon ve Kalkınma? konulu konferans düzenlendi.

/resimler/2019-4/19/2306488317479.jpg

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu´nda düzenlenen konferansa, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suat Uğur, Genel Sekreteri Cihangir Boz, Erdek Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ali Mazak ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Mehmet Karatepe de katıldı.

/resimler/2019-4/19/2307104724066.jpg

Düzenlenen konferansın açış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, ?Bugün, aynı zamanda benim de hocam olan, üniversite Öğretim Üyeliği görevinin yanı sıra farklı kurumlarda değerli çalışmalara imza atan, kıymetli büyüğümüz Prof. Dr. Yusuf Balcı hocamızı Üniversitemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Hocamız kendi alanında ülkemizi dünyada da temsil ediyor. Üniversite olarak dönem boyunca farklı alanlarda farklı konuklarla siz değerli öğrencilerimizi bir araya getirmek için programlar düzenlemeye devam edeceğiz.? diye konuştu.

/resimler/2019-4/19/2307242853218.jpg

Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir´in açış konuşmalarından sonra sözü alarak ?İnovasyon ve Kalkınma? konulu bir sunum gerçekleştiren Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Kurul Üyesi Prof. Dr. Yusuf Balcı, ?Benim farklı çalışma alanlarım oldu. Ekonomi, teknoloji gibi pek çok farklı alanda çalışmalarım oldu.

/resimler/2019-4/19/2307390974621.jpg

Marka, patent, tasarım kulağımıza hoş gelen kavramlardır. Basit şekilde izah edelim. Teknik buluş konusu olan şeyler patenttir. Patent kadar bariz bir buluş olmamakla birlikte ufak olan buluşlara ise faydalı model diyoruz.  Tasarım ise çok daha çabuk gelişir. Estetik ve fonksiyonel bakımdan olan görünüşler tasarım ile ilgilidir. Bu şekilde veya farklı yollarla her türlü yenilik inovasyon tanımının içine girer. Konumuz sadece inovasyon değildir. Bunları kalkınma ile ilişkilendirmek istiyorum. İktisat Bölümü´nde okuyan arkadaşlarımız iyi bilir ki, derslerde ilk olarak ekonomik büyüme kavramı anlatılır. İhracat rakamlarımız artmıştır şeklindeki yorumlar ekonomik büyümedir. Kalkınma büyüme ile etkileşim halindedir ama tek başına yeterli değildir. Kalkınma yaşam tarzı ve yaşam kalitesini de içermektedir. İki ülke düşünelim ikisinin de kişi başına geliri aynı olabilir. Ama yaşam kaliteleri farklı olabilir. İnovasyona dayalı kalkınmada birçok husustan bahsedilebilir. Üniversiteler için önemli gördüğüm hususlardan bahsetmek istiyorum. Bunlar fark oluşturmak, planlama, zincirin tüm halkalarının yönetilmesi, eğitim, üniversite-sanayi işbirliği, AR-GE çalışmaları ve tasarıma dayalı kalkınma modelidir.

/resimler/2019-4/19/2307558475016.jpg

Bu hususlardan bahsedelim. Bilgi toplumunda farklılık ve fark oluşturmak en önemli kriterdir. Hedeflerin belirlenmesi ve kaynakların planlanması ile politikaların oluşturulması ve uygulaması da oldukça önemlidir. Zincirin tüm halkalarını da iyi yönetmek gerekir. İstikrarlı ve iyi bir eğitim sisteminin olması gerekir. İhtiyaca göre planlama yapılmalıdır. Ezberci eğitimden katılımcı-analitik eğitime geçiş yapılmalıdır. İnovasyon konusunda oldukça önemli bir diğer nokta üniversite-sanayi işbirliğidir. Çok sayıda teşvik vardır ve 25 milyar TL´nin üzerindedir bu rakam. Dış projelerde üniversitenin döner sermaye payının ve kesintilerin azaltılması, yani hocanın payının artması gerekmektedir. Bir araştırmaya göre %10´luk patent artışı %1´lik bir büyümeye karşılık gelmektedir. Bu sebeple patent oldukça önemlidir ve bunların ekonomiye dönüşmesi ve ticarileştirilmesi gerekmektedir. Son olarak tasarımdan da bahsetmek istiyorum. Son yıllarda geriye dönüş olduğunu söyleyebiliriz. Kaynakları akıllı kullanmamız gerekmektedir. Tasarımın ARGE çalışması çok kolaydır, patent gibi zor değildir. Tescil de son derece kolay ve ucuzdur. Çalışmaya tasarımdan başlamak gerekmektedir. Geri kalan telafi edilir zaten Türkiye´de bunun altyapısı da mevcuttur.? diye konuştu.

/resimler/2019-4/19/2308218475446.jpg

Konferans, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Kurul Üyesi Prof. Dr. Yusuf Balcı´nın sunumunun ardından Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir´in kendilerine plaket takdimi gerçekleştirmesiyle sona erdi.

/resimler/2019-4/19/2308417226269.jpg