İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu semineri

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu semineri

Oda konferans salonunda gerçekleşen seminere konuşmacı olarak İş güvenliği uzmanı, teknik öğretmen Mümin Ergül katıldı.



İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu semineri




Bandırma Ticaret Odası'nın organizasyonunda 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında bilgilendirme semineri yapıldı.

Oda konferans salonunda gerçekleşen seminere konuşmacı olarak İş güvenliği uzmanı, teknik öğretmen Mümin Ergül katıldı.



İşverenler ve halka yönelik gerçekleşen seminerden önce konuşan Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, ülkemizde işlerin, bana bir şey olmaz” anlayışı içinde yürütüldüğüne dikkati çekerken, şunları söyledi:



Türkiye, iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise birinci sıradadır. Ülkemizde her gün 4-5 kişi, iş kazaları sonunda yaşamını yitirmektedir. Yani yılda 1500 kişi, iş kazaları sonucunda yaşamını yitirmektedir. Yine ülkemizde her yıl kayıtlara geçen iş kazası sayısı 80 bini bulmaktadır. Bu kazalar sonucunda gayrı sâfi milli hâsıla kaybımız da çok yüksektir. Bu nedenle işverenlerin, yalnız yasalarla cezalandırılma korkusuyla değil, vicdanen sorumluluk duymamak için de iş kazalarının ortaya çıkmaması için gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.”



Ülkemizde her 40 iş kazasından biri ölümle sonuçlanırken, Avrupa Birliği ülkelerinde ise 800 kazanını birinde ölüm olayı gerçekleştiğine dikkati çeken Kocaman, Ancak, Avrupa ülkelerinde rapor edilen iş kazası sayısı bizden fazla. Demek ki, ülkemizdeki çok iş kazası da örtbas ediliyor” dedi.

Ardından, 30 Haziran 2012 tarihinde yayınlanan ve önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek olan İş Sağlığı Güvenliği Kanunu hakkında bilgi veren Mümin Ergül, şunları söyledi:



Ülkemiz, iş güvenliğine geçiş konusunda henüz giriş aşamasında bulunuyor.  İş güvenliğine geçiş konusunda çok geride kaldığımız bir gerçektir. Oysa dünyanın gelişmiş ülkeleri, iş güvenliği konusuna sanayi devriminden önce geçtiler. Bizde ise iş güvenliği konusunda mevzuat 1971 yılında, yani çok geç çıktı. Bu nedenle bağımsız bir İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na gerek vardı. Bu kanunu nihayet çıkardık. Şimdi uygulama aşamasındayız.”