Tarih: 14.02.2020 00:25

İSRAF…

Facebook Twitter Linked-in

                İsraf, Gösteriş ve Lüks..

                Yüce dinimizin, huzurlu ve mutlu bir hayat için benimsediği prensiplerden birisi de, bütün işlerde ölçülü olmaktır. Bunun zıddı olan İSRAF; ihtiyaç sınırını aşmak, aşırı harcamalarda ve ölçüsüz davranışlarda bulunmaktır.

                Bu konuda Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

“ ONLAR Kİ, HARCADIKLARINDA NE İSRAF EDERLER NE DE CİMRİLİK. İKİSİ ARASINDA, ORTA BİR YOL TUTARLAR.” (25. Furkân Sûresi, Âyet: 67.)

Allah tarafından bize bahşedilen hayat emanet olarak verilmiştir. Onun için biz, tüm nimetleri kullanma tarzımızdan ahirette sorguya çekileceğiz. “O GÜN, VERİLEN NİMETLERİN HEPSİNDEN SORGUYA ÇEKİLECEĞİZ” (102. Tekâsür Sûresi, Âyet: 8.)

Peygamberimiz Efendimiz (s.a.s.) de: “Kıyamet günü insanoğlu, ömrünü nerede harcadığından, yaptığı, işleri ne niyetle yaptığından, nasıl kazanıp nereye harcadığından, vücudunu ve sıhhatini nerede ve nasıl değerlendirdiğinden, sorguya çekilmedikçe yerinden ayrılamaz.” buyurmuşlardır. (Tirmizi, Sünen, Kıyame, 1.).

                Özellikle, KAMU MALLARI, TABİÎ KAYNAKLAR gibi sayısız değerleri İSRAF ediyoruz. Günümüzde bunların değeri, daha da artmıştır. Allah’ın bahşettiğini maddî imkanların İSRAF edilmesi bir vebal olduğu gibi, ülkenin ekonomik açıdan zayıflamasına da sebep olmaktadır.

                Yarınlarımız için, İSRAFTAN KAÇINMAK ZORUNDAYIZ. Çünkü İSRAF, Allah’ın verdiği nimetlere karşı bir saygısızlıktır. İktisatlı olmak ise, o nimetlere gösterilen bir saygıdır. Allah Teâlâ;

“AKRABAYA, YOKSULA, YOLDA KALMIŞA, HAKLARINI VER MALINI İSRAF İLE SAÇIP SAVURMA.

ZİRA SAÇIP SAVURANLAR, ŞEYTANLARIN KARDEŞLERİDİR. ŞEYTAN İSE RABB’İNE KARŞI ÇOK NANKÖRDÜR.” buyurmuştur. (17. İsrâ Sûresi, Âyet: 26.-27.)

                İsraf, ya da Aşırı Tüketim..

                İsraf; aşırı gitme, saçıp savurma, ihtiyaç fazlası harcama yapma, meşrû sınırların dışına çıkma gibi anlamlara gelmektedir. Buna göre HELÂL ve meşru alanlarda yapılan aşırı ve ölçüsüz harcamalar İSRAF olduğu gibi, MAL ve SERVETİ; İÇKİ, UYUŞTURUCU, KUMAR, FUHUŞ vb. MEŞRU OLMAYAN ALANLARDA TÜKETMEK DE İSRAFTIR!

                Yüce Allah Kur’ân’da, “YİYİN İÇİN FAKAT İSRAF ETMEYİN. ÇÜNKÜ O, İSRAF EDENLERİ SEVMEZ.” (7. Arâf Sûresi, Âyet: 31.)

ALLAH HER TÜRLÜ İSRAF VE CİMRİLİĞİ YASAKLAMAKTA;  TÜKETİM HARCAMALARINDA DA ORTA YOLU EMRETMEKTEDİR. “BİR DE AKRABAYA, YOKSULA, YOLCUYA HAKKINI VER, GEREKSİZ YERE SAÇIP SAVURMA. ZİRA BÖYLE SAÇIP SAVURANLAR ŞEYTANLARIN DOSTLARIDIR…” (17. İsrâ Sûresi, Âyet: 26.-27.) âyetinde ise MÜMİNLERDEN; SOSYAL SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRİRKEN BİLE İSRAFTAN KAÇINMALARINI İSTEMEKTEDİR!

                Bir defasında Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) Sa’d’e uğradı. Sa’d bu esnada abdest alıyordu. Rasûllullah (onun suyu aşırı kullandığını görünce) bu İSRAF DA NEDİR? diye sordu. Sa’d, Abdestte de İSRAF OLUR MU? deyince, Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “EVET, HATTA SUYU AKMAKTA OLAN BİR NEHİRDE ABDEST ALSAN BİLE” şeklinde cevap verdi. (İbn Mâce, Taharet, 48.).

                İsraf ya da aşırı tüketim..

Tüketim; Fert ve toplumları maddî-manevî çeşitli sıkıntılara uğratmakta, kalkınmayı engellemekte, ülkelerin ekonomik yapılarını olumsuz yönde etkilemektedir.

                BU BAKIMDAN MÜSLÜMAN HAYATININ HER ALANINDA İSRAFTAN KAÇINMALIDIR…




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —