Tarih: 17.04.2012 23:56

İstanbul Üniversitesi'nden FATİH Projesi'ne Büyük Destek

Facebook Twitter Linked-in






İstanbul Üniversitesi ile İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü arasında ortak bilimsel çalışmaları ve eğitim-öğretim işbirliğini kapsayan iş birliği protokolü, 17 Nisan 2012 tarihinde İÜ Rektörlüğü Doktora Salonu'nda imzalandı.


Protokol kapsamında İstanbul Üniversitesi ile İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü, 9. Sınıf MEB Türk Edebiyatı Z-Kitap Projesi”, Türk Dili ve Edebiyatı Akademisi Projesi”, FATİH Projesi'nin İncelenmesi ve Değerlendirilmesi”, Şehir-Kültür-İSTANBUL Portalı Projesi” konularında iş birliği yapacak.


Protokol imza töreninin açılış konuşmalarını YÖK Üyesi ve İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet,  İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, İSUZEM Müdürü ve İÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Alper Cihan yaptılar.


İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, konuşmasında, öğrenim teknolojisindeki gelişmelere ve üniversitelerin bu süreçte alması gereken role değindi.


Ülkenin çok çeşitli ve çok değerli kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmasını önemsiyorum. Bu, beraber iş yapma kültürü, aslında demokrasi kültürüne paralel bir kültür. Bir ülkede demokrasi bireyler tarafından ne kadar içselleştirilirse, ne kadar yerleşik hâle gelirse, o ülkede kurumlar, bireyler birlikte o kadar iş yapma kültürünün gereğini o kadar yerine getirirler. Takım oyunu oynarlar, güçlerini birleştirirler, bilgilerini, becerilerini bir araya getirirler. O zaman da ortaya hem ülkeleri hem de kendileri için çok müsbet sonuçlar çıkar. Sinerji sözcüğü işte bu birlikte kullanımların ortaya çıkardığı artı değer için söyleniyor. Bizim kültürümüzde bunun çok güzel bir karşılığı var. Biz buna bereket diyoruz.


Üniversiteler çok uzun, yaklaşık 1000 yıl civarında tarihi olan, bağımsız düşüncenin, özgür araştırmanın merkezi olan kuruluşlardır. Hiçbir ülke üniversitelerden vazgeçemez. Bilgi ve iletişim çağında, teknolojinin çok hakim olduğu çağımızda, böyle bir birikim yabana atılamaz. Üniversiteler çevresi, şehirleri, ülkesi ile bütünleşmeli, toplumun ve kurumların algılarını olumlu yönde değiştirmelidirler. Biz, yüksek duvarların arkasındaki üniversite olmayacağız. Biz, yaşam boyu öğrenim felsefesi doğrultusunda faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Bize zaman ve mekândan bağımsız ulaşmak isteyen her yerdeki insanlara kapımız açık.


Eğitim teknolojileri son yıllarda toplumu değiştirmede çok ön planda yer almaya başladı. Şimdiki gençler çok daha fazlasını istiyorlar. İnteraktif eğitim istiyorlar, öğrenim sürecine dahil olmak istiyorlar. Onlar bilgisayarla, ekranlarla dostlar. Onların ilgisini canlı tutmak kolay değil.


Biz üniversite olarak bu projeye mutlaka destek olmak gerektiği kararına vardık ve bu projenin içinde yer almaktan çok memnunuz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ederim.”



İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, konuşmasına, protokolde emeği geçenlere teşekkür ederek başladı, iş birliği yürütülecek 4 proje hakkında ayrıntılı bilgi verdi.


İstanbul Üniversitesi ile önemli bir projeye imza atmanın heyecanını ve coşkusunu yaşıyoruz. Bize bu heyecanı yaşatan, başta sayın Rektörüm olmak üzere, İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerine, mensuplarına çok teşekkür ediyorum.


Birçok üniversiteyle projeler yürütüyoruz. Ancak İstanbul Üniversitesi'nin apayrı bir yeri var. Daha önce birçok çalışmalarımız oldu, bu protokol ve devamı gelecek olan projelerle iş birliğimiz devam edecek. Yapılacak çok iş var. Bu yüzden biz şu anda dört konuda iş birliği yapmaya karar verdik. Amacımız üniversite camiasının bulgularının, araştırmalarının paylaşılmasıdır.



Türk insanının kendi projesi olan Fatih Projesi bu ülkenin dünya çapındaki projesidir. Kendi imzasını mührünü vurduğu projedir. Fatih Projesi 17 ilde ve 52 okulda uygulanmaktadır. Projenin çok değişik bileşenleri var. Türkiye genelinde İstanbul Üniversitesi'nin içinde bulunduğu 4 üniversite, Fatih Projesi'nin izleme ve değerlendirme kurulunda yer alıyor.”


İstanbul Üniversitesi'nden Yenilikçi Yaklaşımlar


Ülkemizde, yakın zamanda Milli Eğitim Bakanlığı'nın geliştirip uygulamaya koyduğu yenilikçi projelerle” önemli hedefler ortaya konmuş ve eğitimde köklü değişiklikler planlanmıştır. Bu protokoldeki çalışmalarda, İstanbul Üniversitesi bu değişim sürecine gerek bilgi birikimiyle gerekse uzaktan eğitim konusunda ortaya koyduğu yenilikçi” yaklaşımıyla katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Projeler kapsamında yapılacak çalışmaların FATİH” Projesi'ne önemli ölçüde katkılarda bulunması beklenmektedir.


E-Eğitime 4 Büyük Proje


İstanbul Üniversitesi ile İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü dört projede iş birliği yapacak.


1. Proje: 9. Sınıf MEB Türk Edebiyatı Z-Kitap


TTKB tarafından onaylanmış, okullarda kullanılan 9. Sınıf MEB Türk Edebiyatı ders kitabını PDF formatı üzerinde yazılı metinlere dokunulmadan çoklu ortam unsurları ile zenginleştirmek.


Projenin hedef kitlesi, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı resmî okullarda görevli Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri ve öğrencileri.


2. Proje: Türk Dili ve Edebiyatı Akademisi


Yapılacak hizmet içi eğitimle Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerine alandaki yeniliklerin ve gelişmelerin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışları kazandırmak ve geliştirmektir.


Projenin hedef kitlesi, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı resmî okullarda görevli Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleridir.


3. Proje adı: FATİH Projesi'nin İncelenme ve Değerlendirmesi


Millî Eğitim Bakanlığı FATİH Projesi pilot çalışması kapsamında, İstanbul'da 7 adet okula akıllı tahta ve 9. sınıf öğrencilerine tablet dağıtılmıştır. Projenin amacı; proje kapsamında seçilen pilot okullardan Yedikule Anadolu Lisesinde kurulan akıllı tahtaların ve öğrencilere verilen tabletlerin kullanımını incelemek ve akademik olarak değerlendirmektir. Bu proje kapsamında öğretmenlerin akıllı tahta kullanımı, öğrencilerin tablet kullanımı ve okulun bu yeni yapısındaki değişimler nitel ve nicel araştırma yöntemleri ile incelenecektir. Çalışma kapsamında;


·       Akıllı tahta kullanan öğretmenler ile nitel ve nicel çalışmalar,

·       Bu proje kapsamında eğitim-öğretim gören öğrenciler ile nitel ve nicel çalışmalar,

·       Okul idarecileri ve bilişim teknolojileri formatör öğretmenleri ile nitel ve nicel çalışmalar yapılacaktır.


Projenin hedef kitlesi, İstanbul il Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Yedikule Anadolu Lisesi'ndeki 9. sınıf öğretmenleri, öğrencileri, okul idarecileri ve bilişim teknolojileri formatör öğretmenleridir.


4. Proje Adı: Şehir-Kültür ve İstanbul Portalı Projesi


Yapılacak çalışmayla İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından ilköğretim 3, 4 ve  sınıflarda okutulmak için hazırlanan İstanbul” dersinin ders kitabının internet ortamından erişilebilir bir internet sitesinde, görsel, belgesel, animasyon, çizgi film, eğitsel oyun, drama vb. ürünlerle zenginleştirilerek yer almasını sağlayarak dersin öğrenme sürecine katkı sağlamaktır. Böylelikle hem öğrenim süreci kısalacak hem de kalıcı öğrenme sağlanabilecektir.


Projenin hedef kitlesi, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda bu dersi alacak öğrencilerdir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —