687 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamede yer alan düzenlemeyle özel sektör işverenlerince 01.02.2017 tarihinden itibaren sağlayacakları her bir ilave istihdam için sigorta primi, işsizlik sigortası primi, gelir vergisi ve damga vergisi desteği sağlanmaktadır.
Söz konusu düzenlemeyle, asgari ücret üzerinden çalıştırılan bir sigortalı için tahakkuk eden sigorta primi, işsizlik sigortası primi, gelir vergisi ve damga vergisinin tamamı 2017/Aralık ayına kadar (2017/Aralık ayı dahil) İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Özel sektör işverenlerine sağlanan bu destek için bir bölge ve işçi sayısı sınırlaması bulunmamaktadır.
Sağlanan Toplam Destek:
30 gün asgari ücret üzerinden prime esas kazanç bildirimi yapılan bekar bir işçi üzerinden,
666.60 TL Sigorta Primi Desteği, 93,32 TL Gelir Vergisi Desteği ve 13,49 TL Damga Vergisi desteği olmak üzere toplamda 773,41 TL´si destek sağlanmış olacaktır.
Bu kapsamda çalışan bir işçi için işverenin işçiye sadece ücretini ödemesi yeterli olacaktır.
Teşvikten yararlanma şartları
Sigortalının;
a) 1/2/2017 ila 31/12/2017 tarihleri arasında işe alınmış olması,
b) Türkiye İş Kurumu´na kayıtlı işsiz olması,
c) İşe giriş tarihi itibariyle işe alındıkları tarihten önceki üç ayda en fazla 10 güne kadar çalışmasının olması,
İşyerinin;
d) Özel sektör işverenine ait olması,
e) Sigortalının işe alındığı işyerine ait 2016/Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması,
f) Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK´ya verilmesi,
g) Sosyal Güvenlik Kurumu´na borcunun olmaması ya da varsa dahi yapılandırılmış olması
h) Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,
gerekiyor.
Genel Sağlık Sigortasında Yapılan Yeni Düzenleme
Herhangi bir yerde çalışmayanlar, işsizler, bakmakla yükümlü olunanlar kapsamında bulunmayanlar, sosyal güvencesi olmayanların sağlıktan faydalanmalarını sağlayan Genel Sağlık Sigortası´nda 6824 sayılı torba yasayla bazı düzenlemeler yapılmıştır.
Yapılan düzenlemeyle, 01/04/2017 tarihinden itibaren gelir testi, talep halinde uygulanacak olup, gelir testi sonucu aile içinde kişi başına düşen gelir seviyesi brüt asgari ücretin üçte birinden az [60/1(c-1)] ya da fazla (60/1-g) şeklinde olacaktır.
Kendisinden ya da eş, anne veya babadan sağlık hizmetinden faydalanamayanlar, artık gelir testine girmek zorunda olmadan 53.33 TL prim ödeyerek sağlıktan faydalanabileceklerdir.
6824 sayılı torba yasa gereği 01.04.2017 tarihi öncesine ait olup ödenmemiş olan genel sağlık sigortası prim borçları 53,33 TL üzerinden yeniden hesaplanmıştır. Aylık tahakkuku 53,33 TL nin altında oluşan prim borçları ise aynen kalmıştır. Ödenmemiş olan bu borçlara 1/5/2017 tarihinden itibaren 12 ay herhangi bir gecikme zammı ya da faiz tahakkuk ettirilmeyecektir. Dolayısıyla bu on iki aylık süre zarfında yani 30/4/2018 tarihine kadar genel sağlık sigortalıları bu borcu peşin veya kendi belirleyecekleri taksitler halinde yatırabileceklerdir. Sigortalılar belirtilen bu 12 aylık süre boyunca geçmiş dönem GSS prim borçları sorgulanmadan sağlık hizmeti alabileceklerdir. Genel sağlık sigortalıları gelir testine hiç başvurmamışlarsa ve borçlarının silinmesini isteniyorsa gelir tespitine girmeleri ve burada ailede kişi başına gelirin asgari ücretin üçte birinden az çıkması gerekmektedir.
01.04.2017 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası primini kendi ödeyen sigortalıların 30 gün prim ödemesinin bulunması ve 60 günden fazla prim borçlarının bulunmaması halinde sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.