Kalbinizi sonbaharda ihmal etmeyin!

Kalbinizi sonbaharda ihmal etmeyin!

Kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 29 Eylül Dünya Kalp Günü olarak anılıyor.

Kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 29 Eylül Dünya Kalp Günü olarak anılıyor. Kalp hastalarının mevsim geçişlerinde alacağı önlemler hayati önem taşıyor: ?Kış başlamadan grip aşısı yaptırılmalı, doktor kontrolü ihmal edilmemeli, tuz tüketimine dikkat edilmeli, sigara bırakılmalı.?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Mehmet Baltalı, kalp hastalarının alacağı önlemlere dikkat çekti.

/resimler/2017-9/28/1803294463620.jpg

Grip aşısı yaptırılmalı

Mevsim geçişlerinde sık görülen gribal rahatsızlıkların özellikle kalp hastalarında ciddi problemlere yol açtığını ifade eden Prof.Dr. Mehmet Baltalı, ?Kalp hastalarının hastaneye yatışları kış aylarında çok daha sık olur. Bunun için de özellikle kış mevsimi öncesinde Ekim- kasım aylarında kalp yetmezliği olan yani kalbi yeterince çalışmayan ve yaşlı hastaların her yıl grip aşısı olması gerekiyor; bu hastaların zatürreye neden olan pnömokok bakterisine karşı pnömokok aşısı da olması gerekir? uyarısında bulundu.

/resimler/2017-9/28/1804591496620.jpg

İlaçların düzenlenmesi gerekir

Prof. Dr. Mehmet Baltalı, mevsim geçişlerinde ilaçların yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Baltalı, ?Kalp hastalığı, tansiyon, şeker gibi risk faktörlerinin tekrar değerlendirilmesi, kolesterolün yüksekliğinin kontrol edilmesi ve ona bağlı ilaçların tekrar düzenlenmesi gerekir. Özellikle yaz sonunda, sonbahar başlangıcında kalp hastalarının doktor kontrolüne gelmesi gerekir? diye konuştu.

/resimler/2017-9/28/1806147904324.jpg

Sigara bırakılmalı

Kalp hastalarının sigarayı mutlaka bırakması gerektiğine ve beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Baltalı, şunları söyledi:

?Kalp hastalarının ilk olarak sigarayı bırakmalarını öneriyoruz. İkinci olarak kolesterollerine dikkat etmesini yani beslenmelerine dikkat etmesini öneriyoruz. Kalp hastalarının trans yağlardan uzak durması gerekir. Kırmızı et tüketimine dikkat edilmeli. Balık, sebze, bakliyat ve zeytinyağı özellikle sızma zeytinyağı kullanmaya özen göstermek gerekir. Özellikle yağlı et ve sakatatlardan uzak durmaları gerekir.?

/resimler/2017-9/28/1807367124577.jpg

Doktorların tavsiyesine mutlaka uyulmalı

Doktorların önerilerine mutlaka uyulması gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Mehmet Baltalı, ?Kalp hastalarının doktorlarının verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmaları ve tavsiyelerine uymalarını öneriyoruz. Kalp hastalarında tansiyon da çok önemli. Tansiyonun hiçbir şekilde yükselmemesi gerekir. Eğer kan basıncı ilaç kullanımı sonrası normal sınırlara gelmiş ise o ilaçlara devam etmesi hiçbir şekilde kesmemesi gerekir. Çok sıklıkla hastalarda şu yanlış davranışı gözlemliyoruz; hasta 20-25 gün ilacı alıyor sonra tansiyonum düştü diye ikinci kutuya devam etmiyor. Hastaların bunu yapmaması gerekir. İlacını doktor belirtmediği takdirde hiçbir şekilde kesmemesi ve doktorun çağırdığı sıklıkla gitmesi gerekir? diye konuştu.

/resimler/2017-9/28/1808107906490.jpg

Sabah saatlerinde risk artıyor

Kalp krizi görülme riskinin günün 24 saatinde olduğunu ancak özellikle daha sık görüldüğü zamanların sabah saatleri olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Baltalı, ?Sabah 08:00 ila 11:00 arası kalp krizi görülme riski daha fazladır. Çünkü bu saatlerde kalp hızı artıyor. Uykuda kalp hızı yavaşlar. Uyandıktan sonra kalp hızı artar. Kalp krizi öncesi kalp hızının artması bunu tetikleyen bir faktör olarak gözükür.? dedi.

/resimler/2017-9/28/1809069938960.jpg

Tuz tüketimi sınırlandırılmalı

Ailesinde kalp hastalığı olanların daha yüksek oranda koroner arter hastalığın yakalanma riski bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Baltalı, aşırı tuz tüketiminin de kısıtlanması gerektiğine dikkat çekti. Prof.Dr. Baltalı, ?Anne, baba, kardeşi erken yaşta kalp krizi geçirenlerin veya koroner arter hastalığı nedeniyle vefat edenlerin kalp hastası olma riski, olmayanlara göre daha fazladır. Bu kişilerin özellikle sigara içmemesi, kolesterolüne dikkat etmesi, eğer tansiyon şeker varsa bununla ilgili önlemleri almaları gerekir. Kan basıncının normal değerlerde seyretmesini sağlaması gerekir. Tansiyon hastalarının tuz kullanımını sınırlamaları gerekir. Türkiye´de tuz kullanım oranı çok yüksek.?

/resimler/2017-9/28/1809503220968.jpg

Spordan önce sağlık kontrolü yaptırın

Ailesinde kalp hastası bulunanların spor yapmadan önce doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp sağlığı açısından sporun önemini de vurguladı. Prof.Dr. Baltalı, şunları söyledi:

?Kalp hastalığına bağlı ölümler sadece kalp krizine bağlı değil başka bir rahatsızlıktan da kaynaklanabilir. Resmi lisanslı spor yapacak kişilerin her hâlükârda kardiyolog kontrolünden geçmesi gerekir. Onun dışında spor yapmak, hareket etmek önemlidir. Spor yapanların ve hareket edenlerin kalp hastalığına yakalanmaları olasılıkları daha düşüktür. Özellikle yürüyüş öneriliyor. Haftada 4 gün en az 20 dakika olacak şekilde yürüyüş yapmayı tavsiye ediyorum. Kişilerin yapacakları sporu da düşünerek seçmesi gerekir. Kalp sağlığı açısından özellikle yüzme, yürüyüş, tenis gibi sporları tavsiye ediyoruz. Ancak halter, boks, vücut geliştirme, güreş gibi sporlar kalp sağlığı açısından tavsiye edilmemektedir. Ailesinde kalp hastalığı bulunanların; doktora gitmeleri, doktorun önerilerini dikkatle dinlemeleri, sigara içmemeleri, sağlıklı beslenmeleri ve hareket etmeleri gerekmektedir.?

/resimler/2017-9/28/1801397430164.jpg



  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı