Erdek sınırları içinde bulunan Kapıdağ´daki bal üreticileri, dışarıdan gelenlerin, üretimi düşürmelerinden yakınıyor.
Erdek´e bağlı kırsal mahalle olan Ballıpınar´da, fenni kovanla üretim yapan Metin Dinç, İslâm Üzer, Kâmil Üzer, Ali Üzer, Ahmet Üzer, Süleyman İnce, İbrahim Kaya, İlhami Kaya ve Çetin Şen, şunları söylediler:
?Kapıdağ´da, arıların bal ürettiği bitkilerin, 15 bin kovanı bile taşımasına olanak yokken, hâlen dağda, 30 bin dolayında kovan var. Bu kovanların büyük bölümü ise başka kentlerden gelenlere ait. Bu nedenle Kapıdağ´da bal üretimi sürekli düşüyor. Biz, bölgenin üreticilerinin ürettiği ballar, yılda 10 tona dek düştü.?
Bir kovanda yaklaşık 40-80 bin arası arının bulunduğuna işaret eden, babasından kalma üreticiliği sürdüren Metin Dinç, şöyle konuştu:
?Aslında bölgemizdeki balın kalitesi çok yüksek. Çünkü arıların beslendiği piren, davulda, kestane, akasya, tespih ve çayır otu gibi bitkiler, Kapıdağ´da bulunuyor. Kaliteli bal denince hemen Karadeniz´den söz ediliyor ama Kapıdağ´da üretilen balın kalitesi, Karadeniz´den kat kat yüksek. Bizim ?Bahar Balı´ diye nitelendirdiğimiz Kapıdağ balından her yıl 50-150 kilo alan özel müşterilerimiz var. Ancak Kapıdağ´daki kovan bolluğu nedeniyle geçen yılki üretimimiz az oldu. Yetkililerin, dışarıdan gelen üreticilere izin vermemesi gerekir.?
Ballıpınar üreticileri, bal üretiminde karşılarına çıkan tek hastalığın, ?Varrao? denilen ?arı kenesi? olduğuna dikkati çektiler.
İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ NE DİYOR?
Bal üreticileri, sorunlarını, Ballıpınar´a gelen Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dilek Işıktaş´a da ilettiler. Üreticilerin sorunlarının çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayan Işıktaş, şunları söyledi:
?Burada üretilip ?Deli Bal´ da denilen balın kalitesinin yüksekliğini biliyoruz. Arıcılık, ayrıca bölgedeki diğer ürünlerin de artmasına olanak sağlıyor. Çünkü arıcılık, tozlaşma ve döllenme yoluyla diğer ürünlerin de artışının önünü açıyor. Kapıdağ üreticileri olarak gezgin arıcıların, bölgenize girmesini istememenize hak veriyoruz. Bu konuda müdürlüğümüze, Ocak ayında yazılı olarak başvurup şikâyetinizi dile getirirseniz, kuracağımız bir komisyon ile Kapıdağ´da, arıcılık konusunda bir flora, yani çiçek ve bitki belirlemesi yaptırır, bu floranın, ne kadar arı için yeterli olacağını ortaya çıkarırız. Eğer flora bu konuda yetersizse, bölge üreticilerinin çıkarlarını düşünerek, Kapıdağ´a dışarıdan gelen gezginci arıcıları, jandarma aracılığıyla buraya sokmayabiliriz.?