Kapıdağ sahillerinde ölü bir Caretta Caretta (deniz kaplumbağası) bulundu.
Caretta Caretta’yı bulan Ali Yılmaz, sosyal medya hesabından bunu paylaşarak çok şaşırdığını söyledi.
BANDIRMA VE ERDEK’TE DE BULUNMUŞTU
Caretta Caretta’lar, zaman zaman Bandırma ve Erdek sahillerinde de görülüyor.
2017 yılında, Erdek’e bağlı Paşalimanı Adası, Poyrazlı Mahallesi yakınlarında, karada bulunan Caretta Caretta’yı vatandaşlar, yüzdürerek yeniden denize bırakmak istedilerse de yüzemediğini görünce Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne gönderilmiş, burada tedavisi yapıldıktan sonra denize bırakılmıştı.
2019 yılında da, Bandırma’nın Livatya bölgesinde, 1 metre boyunda, 50 kilogramağırlığında bir Caretta Caretta bulunmuştu.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, yaptığı açıklamada, sıcak suları çok seven ve sık sık göç sırasında bu akıntılardan yararlanan Caretta Caretta kaplumbağaların dönem itibarıyla çiftleşme ve üreme dönemlerinin bulunduğunu belirterek, “Caretta Caretta’lar, bu dönemde sıkça sahile çıkarlar. Bandırma sahilinde bulunan Caretta Caretta’nın, yüksek ihtimalle Çanakkale Boğazı’ndaki akıntı ile Marmara Denizi’ne girdiğini tahmin ediyoruz” demişti.
CARETTA CARETTA’LAR NEREDE YAŞAR
Deniz kaplumbağaları(Caretta Caretta), yumurtlama dışında pek karaya çıkmaz, denizlerde yaşar.
Sırt tarafı kırmızımsı kahverengi, alt tarafı ise beyazımsı, açık sarı renklidir. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimini almıştır ve dış kenarlarında en fazla iki tırnak bulunur. Oksijeni havadan almasına karşın uzun süre su altında kalabilirler. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler. Bir kerede 100 yumurta bırakabilirler. Yavrular, iki aylık kuluçka döneminden sonra gece vakti yumurtadan çıkarak denize giderler. Akdeniz sahillerine yayılmıştır. En önemli yumurtlama bölgesi Adana’nın Yumurtalık ilçesi ve Belek, Anamur, Köyceğiz, Dalyan sahilidir. Türkiye kıyıları, Caretta Caretta’ların dünyadaki ikinci en büyük yumurtlama alandır.
İnsanoğlunun yerleşme ve çoğalma kapasitesi yüzünden ve ışık kirliliği nedeniyle nesli tükenme tehlikesi altında olduğundan koruma altındadırlar. ÖNDER BALIKÇI