Tarih: 27.05.2020 20:21

Karadağ’da “Gal Arısı” tehdidi

Facebook Twitter Linked-in

 

Bandırma sınırları içindeki Karadağ ormanları “Gal Arısı”nın tehdidi altında.

Kestane ağaçlarına yerleşerek, çiçek açacak tomurcuklarını mahveden “Gal Arısı”, üründeki rekolteyi büyük ölçüde düşürüyor.

Kestane üreticileri arasında 'katil arı' olarak adlandırılan kestane gal arısı, Düzce'de de görülmeye başlandı. Kestane ağaçlarının çiçek açmasını engelleyen ve kurumasına neden olan gal arısı, arıcıları endişelendiriyor.

Ana vatanı Çin olan Gal Arısı, 2 yıl önce Karadağ'da görülmeye başlanmıştı. Kestane ağaçlarının ürüne yattığı çiçek döneminde lavradan çıkıp, Kestane çiçeğini yediği için zamanla hem ürün rekoltesinin düşmesine, hemde ağaçların kurumasına neden  oluyor.

Katil Arı "GAL" bu olumsuzluğu nedeni ile yerli bal arıları için çok değerli olan Kestane çiçeğini yok etmesi, bal arısı popülasyonunu da olumsuz etkiliyor.

Karadağ'da önemli Kestane üretimi olan Çakıl köy'de bilinçli Kestane yetiştiricisi Hasan Hüseyin Tütüncü Katil Arı "GAL" konusunda yaptığı açıklamada Orman Bakanlığı tarafından Yalova enstitüsünde üretilen "Trimiufsinensis" adı verilen terminatör böceğin sistemli olarak üretilip Kestane ormanlarına salınarak katil GAL Arısı lavralarını yemesi ile oluşturulan biyolejik mücadele ile olumsuzluğun önünün alınmaya çalışıldığını söyledi.

Hasan Hüseyin Türüncü,"Yalova araştırma enstitüsü konu üzerinde istikrarlı bir mücadele programı uyguluyor, bırakıldığı noktadan 20 km menzilli etkileşim alanına sahip Terminatör böcekler Orman genel müdürlüğü Karacabey Değirmen boğazı tesislerinden doğaya bırakılıyor, Bizim bulunduğumuz nokta ile aradaki mesafe 8 km. dolayısı ile Çakıl köy kestane havzası Terminatör böceklerin etki alanı içinde kalıyor. Olumlu sonuç  elde edildiği takdirde Kestane ormanlarımız korunmuş olacak aksi halde 2 yıl sonra ne kestane, nede bal arısı kalmaz." dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —