Karataş, Kuzey Kafkasya Kültür Derneği’nde konuştu

Karataş, Kuzey Kafkasya Kültür Derneği’nde konuştu

“21 Mayıs 1864 Çerkes soykırımı ve sürgünü”nün 161’inci yılı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte Etkinlikte Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Karataş konuştu.

 

“1864 sürgün değil, soykırımdır”

“21 Mayıs 1864 Çerkes soykırımı ve sürgünü”nün 161’inci yılı dolayısıyla Kuzey Kafkasya Kültür Derneği’nde bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Karataş konuştu.

Söyleşiden önce açış konuşmasını derneğin başkanı Cihat Bayram yaptı.

Ardından, “Çerkes Tarihi” üzerinde araştırma yapan Doç. Dr. Ömer Karataş düşünce ve duygularını açıkladı.

“1864 SÜRGÜN DEĞİL, SOYKIRIMDIR”

Konuşmasına, 1864’ün bir sürgün değil, soykırım olduğunun altını çizerek başlayan Karataş, şunları söyledi:

“Dünyanın en trajik olaylarından biri olan bu soykırımın başlangıcını Rusya’da, Çar 1. Petro yapmıştır. Bu olayın sürgün değil, çok önemli bir bilim insanı olan Abdullah Saydam hocamızın, “Soykırımdan Kaçış” başlıklı yazısında anlatması ve vurgulaması çok önemlidir. Bu olay sürgün değil, soykırımdır, çünkü sürgün, devlet kontrolünde yapılır. Bu olayda böyle bir şey söz konusu değildir. Bu soykırımın yaşanmasında az da olsa Osmanlı Devleti’nin sorumluluğundan söz etsek bile tabii ki asıl sorumlu, dönemin Rus hükümetidir. 1864’te yaşanan bu olayı, dünya literatürüne soykırım olarak sokmalıyız.”

17 yıldan bu yana Çerkesleri yazdığını belirten Karataş, şöyle konuştu:

“Osmanlı Devleti’nde Çerkes dili ve kültürü yasaklandı. Ancak günümüzde, ülkemizde yaşayan Çerkeslerin, neden kendi kültürlerini ortaya koyamadıklarını da anlayamıyorum. Çerkes kültürü çok daha iyi yaşatılabilir. Ülkemizde yaşayan Çerkeslerin evlerinde bile halen Çerkesçe konuşulmuyor. Çerkesler, ana dillerini korumak ve yaşatmak zorundadır.”

BANDIRMA’DA 245 DERNEK ÜYESİ VAR

Öte yandan, Bandırma’da Kuzey Kafkasya Kültür Derneği’ne kayıtlı 245 üyenin bulunduğu belirtildi. Dernek başkanı Cihat Bayram, Bandırma’da 1991 yılında faaliyete başlayan derneklerinin üye sayısını daha da artırmak için çaba harcadıklarına işaret etti.

5 TEMMUZ’DA BÜYÜK BULUŞMA

Bu arada, Bursa’nın Kemalpaşa ilçesine bağlı “Karaorman” köyünde, 5 Temmuz’da Çerkeslerin, uluslararası bir etkinlikte bir araya gelecekleri öğrenildi. Bandırma Kuzey Kafkas Kültür Derneği’nin de bu etkinliğe katılacağı bildirildi.

BAYRAM ÖZDEMİR’DEN AÇIKLAMA

Öte yandan, AK Parti Bandırma Teşkilat Başkanı Bayram Özdemir de, 21 Mayıs 1864 ile ilgili olarak, “Bir halkın sessiz çığlığı” başlığı altında şu açıklamayı yaptı:

“Çerkes halkının sürgün edildiği bu kara günde, binlerce insanın yaşadığı acıyı, kayıpları ve direnişi hatırlıyoruz.

Bu tarih sadece Çerkeslerin değil, insanlığın ortak hafızasında yer almalı.

Kalbimizde yeriniz var. Acınız acımızdır.”    ÖNDER BALIKÇI