Tarih: 23.12.2011 17:53

Karayollarında muhatap kim?..

Facebook Twitter Linked-in

TCK 14.Bölge kapsamında bulunan Bandırma ve çevresindeki bölünmüş yollar ve sanat yapıları tutanın elinde kalıyor.
Kesin kabulü hangi koşullarda yapıldığı tartışılır, Bölünmüş yollar geçici kabullerin yapılması ardından sapır, sapır dökülüyor.
İhaleyi gerçekleştiren kurumlar ortalıkta yeni ihale sırası beklerken, Mevcutların bakım ve onarımı yerine alakasız tabelalar ile yollar trafiğe kapatılıyor.
TCK 14. bölge müdürlüğü kamu adına görev yapan, Halkın sesi yayın organlarına telefon ahizesi kaldırmıyor.
Karayolları Proje hatalarından kaynaklanan can ve mal kayıplarında kollu kuvvetlerin iki muhatabı var.
Kazaya karışan iki araç veya tek taraflı ise kazaya uğramış mağdur, Maddi ve manevi zararın tek muhatabı.

Yol hatalarından hergün yüzlerce araç maddi hasara uğruyor.
İnsanlar ya canlarını kaybediyor, Yada hayatlarında telafisi mümkün olmayan sakatlanmalar ile bedeli ömre ödetiliyor.
Ya asıl muhatap Karayolları nerde ?

Karayollarında muhatap yok, Sanki bu ülke eyaletlere bölünmüş, TCK Bursa eyaletinden sistemi şekillendirirken, Yetki ve sorumluluk alanındaki Yalova, Bilecek, Kütahya, Balıkesir ve Çanakkale`nin beklentileri ya allaha emanet, yada ilale`nin taşeronlarının el insafına..

Yakın tarihte Bandırma girişinde yaşanan özel mülkiyetin  TCK tarafından ihlal edildiği gerekçesi ile mülkiyet sahibi tarafından yürütülen yargı yolu uzun bir aradan sonra hak sahibi adına tecelli edip mahkeme kararının TCK ya tebliği ardından bölünmüş otoban günlerce uygunsuz tabelalarla kapatılmış ve sayısız maddi manevi kaza meydana gelmişti.

Aktüel programlara konu olan bu kara mizahi uygulama yine mülkiyet sahibi el insaf vatandaş tarafından daha fazla can ve mal kaybından vicdani rahatsızlık duyularak, Yolun açılmasına neden olmuştu.

OTOBANDA SU KAYNARSA SORUMLUSU KİM ?
Araçların serileştirilmesi, Yolların bölünmesi ve süratlere yapılan artırım,
Bandırma ve çevresindeki yeni yolların kaçınılmaz kaderi ya mal, yada can kaybı!..
Sabah haber hattı telefonlarımızın acı sesi eski adı Merinos, Yeni adı Marmara Araştırma Enstitüsü olan devlet üretme çitliği nizamiyesi çevresinde tabelalar ile yolun %50 sinin trafiğe kapatılmasından kaynaklanan olumsuzlukları sıraladı.

Yolun bu bölümündeki kapatılmanın gerekçesi üzerine yaptığımız araştırmada karşımıza yine ilginç bir gerekçe çıktı.

İnanılır gibi değil ama gerçek...

Kısa bir süre önce geçici kabulü yapılıp trafiğe açılan bölünmüş yolun Gönen istikametine olan bölümünde su kaynağı varmış!.

Yüklenici firma bölgemizin en itibarlı kuruluşlarından Aslanlar İnşaat tarafından yapılan yolun bu bölümü açıldığı gün kullanılamaz hale gelmiş.

Yol kapatılarak yeniden tevzii edilmiş, Ancak suyun kesileceği yok.
Yapılan etüt çalışmaları sonucu yolun bu bölümünde Su kaynağı bulunduğu tespit edilmiş, Kabaran zeminin seri trafikte olumsuzluklara neden olacağı gerekçesi ile de, TCK 14 Bölge Bandırma şefliği tarafından Tabelalalar ile bölünüp trafiğe kapatılarak sorun kökünden halledilmiş !...
Burası Türkiye`nin Bandırması..

Sorun halledilmiş`te kime göre..
İlgili ve sorumlular özürlü hizmeti geçici kabul ile Devlete yutturmaları ardından, onarım ve tadilat tabelaları ile ne zaman onarılacağı malum !.. yolun yarısını trafik`e kapatarak kendi mesuliyet ve sorumluluklarını bugüne kadar olduğu gibi yine İşaret ve İşaretçik !... lerin sorumluluğuna havale etmişler.

Asıl gerçek göz ardı edilmemeli !...

Bölge Trafik istasyonu önü Erdek kavşağından geçip bölünmüş yoldaki yol performansına göre hız ayarlaması yapan sürücüler, Merinos önüne geldiklerinde önlerinde araç varsa, Davranışlarını kestirmekte bir hayli zorlanıyorlar.
Çünkü önlerinde bulunan araç veya araçlar yol görüşünü kapattıklarında, yolun sol şeridini kullanmak durumunda kalıyorlar.

Kartal tepe çeşmesi önlerinde süratini alan küçük araçlar bu araçları sollamak istediklerinde hiç beklemedikleri tehlike ile burun buruna geliyor.
Bu anlaşmazlık bu sabah okul servisinde yaşandı, Sürücünün dikkati sonucu felaket yaşanmadı ancak nerede ise öğrenciler otobüsten dışarı fırlayacaktı.

Tahli yollara sinyalizasyon neden konmaz ?..
Önceki akşam Bandırma Gönen karayolu Hıdır köy kavşagında Ebru Coşkun(15) özel bir otonun önünde parçalandı.
Kaybedilen 15 yaşında genç bir kızdı.
Cuma namazını mütakiben doğduğu köy Hıdır`da Gelinliğe sarılı tabutuyla ahırete göç etti.
Sorumlusu mu ?

Karayolları !...
Hiçkimse başını kuma gömmesin, İnsanların ödedikleri vergiler ile onlara hizmet etmek için maaş alıp çoluk çocuğunun rızkını kazananlar Ebru`nun cinayetinden sorumludur !..

Bölünmüş yollarda özellikle akşam saatlerinde görüş mesafesi düşmekte, Kazaya neden olan veya mağdur olana değil görevi olduğu halde uyarıyı yapmayana faturayı çıkartmadığımız takdirde daha çok Ebruları gelinlikle gömeriz...

Ebru`nun talihsiz ve feci sonunu sayfamda okuyan Körfezdeki basın mensubu arkadaşım telefon ile arayarak şunları söyledi.

`` Önceki yıldı. 24 yaşında bir genç kızımız siyalizasyon bulunmayan tahli yol kavşagında otomobil çarpması sonucu yaralandı.``
`` Felaket elbette bu kadar ile kalmadı, Genç kızı yol üzerinde görmeyen araçların tümü üzerine bastı geçti.``
`` Felaket fark edildiğinde hiçbir günahı olmayan genç kızımızın parçaları yol üzerinden toplandı, Sonramı ?.``
`` Karayolları 24 saat içeresinde buraya sinyalizasyon taktı ve o günden beri böylesine müessif olay yaşamıyoruz.``

Şimdi soruyoruz Bandırma`dan Gönen, Susurluk`a ve Karacabey`e yolları böldük, Hangi tahli kavşakta sinyalizasyon var ?..
Vebal sizindir değerli Karayolları dostlarım.. Sizinnnnn!...
İster telefonunuzu açın ister açmayın, Canını yol üzerinde bırakan insanlarımızın vebali asla yakanızı bırakmayacaktır !…




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —