Bandırma Kent Konseyi, 22 Mart “Dünya Su Günü” kapsamında basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda ilk konuşmayı Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat yaptı. Polat, su kaynakları açısından dünyanın en fakir beşinci ülkesi olduğumuza dikkati çekti.
TEMA Vakfı Bandırma Temsilciliği Başkanı ve Bandırma Rotary Kulübü Başkanı Burak Uğur da konuşmasında, Türkiye’nin su sıkıntısı çeken bir ülke olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Marmara havzası, kişi başına düşen su miktarının 1.000 metre küpün altında olması sebebiyle su kıtlığı görülen bir havzadır. Suyun miktarı kadar kimyasal ve ekolojik durumu da önemli bir konudur. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Havza Yönetim Planı’na göre bu havzalarda izleme yapılan bine yakın yer altı ve yer üstü sularının yüzde 83’ünde su varlıklarının kimyasal, ekolojik ve miktar açısından iyi durumda olmadığı görülmektedir. Bu nedenle etkin ve katılımcı bir havza yönetimi zaruridir.”
TEMA Vakfı olarak “Su Kanunu” çıkarılması gerektiğine işaret eden Uğur, şunları aktardı:
“Vakfımızın Su Kanunu Tasarısı çalışması, su varlığının korunmasında hukuksal, yönetimsel ve etik yeni ilke ve kurallar getirmektedir. Hazırlanan su kanunu tasarısı ile yaşamın sürdürülebilmesinin temelini oluşturan su varlığının havza yaklaşımı çerçevesinde, toplumun yeterli miktarda ve uygun kalitede suya erişim hakkı ile ekosistemin su hakkını sağlayacak, ekonomik ihtiyaçlarla ulusal güvenlik gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde yönetilmesi amaçlanmaktadır. Bunun gerçekleşmesi için kanun tasarısında belirlenen ilkelerle çizilen çerçeve kapsamında su varlığının daha verimli kullanımı sağlanacaktır. Bu bağlamda suyu koruyan Su Kanunu’nun bir an önce yürürlüğe girmesi en büyük temennimizdir.”
Uğur, ayrıca 21 Mart “Ormancılık Günü” ve haftasına da değinerek, “Hâlâ doğal kalan ormanlara sahip olduğumuz için ne kadar şanslı olduğumuza dikkati çekiyor ve uyarıyoruz. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin doğal varlıklar üzerindeki etkisi dünyadaki tüm ekosistemleri derinden etkilemektedir. Bu süreçte tarım yapabilecek toprağı, sulama yapabilmek ve içmek için suyu, nefes alacağı oksijeni üreten ormanlara sahip olan ülkeler hayatta kalacaktır. Umuyoruz, alınacak önlemler, uyarılar ve eğitimlerle, ülkemiz de hayatta kalacak ülkeler arasında yer alsın” dedi. ÖNDER BALIKÇI