Tarih: 07.10.2020 20:52

"Kent Merkezi Rahatlatılmalı"

Facebook Twitter Linked-in

Balıkesir Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi Mehmet Ali Ozar, Bandırma ve yöresindeki kentsel mimariyi değerlendirdi.

Bu yılki “Dünya Mimarlar Günü”nün temasının, “Uluslar arası Mimarlar Birliği” tarafından “Daha iyi bir kentsel geleceğe doğru” olarak belirlendiğine işaret eden Ozar, Bandırma’nın 1/100.000’lik planlarının bazı Bakanlıkların itirazları nedeniyle henüz onaylanmadığına dikkati çekerek, “Balıkesir Büyükşehir Bu yüzden 1/5.000’lik planları yapamıyor. Zaman hızla akıyor ve oluşan talebe cevap vermek için geç kalınıyor” dedi.

Bandırma’nın trafik ve otopark sorununa çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Ozar, şunları söyledi:

“Kent merkezinin rahatlatılması gerekiyor. Örneğin eski hal binasının yapısal olarak ömrünü tamamladığını ve depreme dayanıklılığının kalmadığını düşünüyorum. Burasının yıkılarak yerine başka bir kullanım şekli gelmeli. Cinçukuru projesi ile birleştirilebilir veya kendi başına değerlendirilebilir. Yarışma projelerini destekliyorum. Farklı bakış açıları kentimize zenginlik katabilir. Kent merkezinin rahatlatılması için kentsel odak noktalarının şehir merkezinin çevresine doğru kaydırılması gerekiyor. Adalet Sarayı, Nüfus Müdürlüğü ve SGK’nın konumunu doğru buluyorum. Taşınacak veya yeni gelecek kullanımlar için de benzer çözümler kullanılmalı. Kentimizde ağaca ve yayalaştırmaya daha fazla ihtiyacımız var. Ne yazık ki denizi aktif kullanamıyoruz.”

Master planlar olmadan, günlük çözümler ile doğru ve verimli bir sonuç alınamayacağını, çünkü büyük bütçelerin doğru değerlendirilemeyecek ve verimliliğin düşeceğini aktaran Ozar, şu değerlendirmede bulundu:

“Bandırma’nın beklentisi sanayileşme yönünde. Nüfus artışı talep doğuracak. Bu sürecin yerel paydaşlar tarafından doğru ve bilinçli yönetilmesi gerekiyor. Önceden planlamalıyız ve hazır olmalıyız. Kent mimarisi, başka unsurlar ile de ilişkili. Örneğin toplum psikolojisi ile…insan ölçeğine yakın binalardan oluşan bir çevre ve yeşil alanlar, olumlu etki yaratıyor. Engellileri topluma kazandırmalıyız. Bir apartman girişi veya kaldırımdaki bir ufak pürüz, onların yaşam standartlarını çok etkiliyor. Küresel salgın, en yoksul ve en savunmasız kesimi orantısız bir şekilde, kötü etkiledi. Küresel politikalar herkese adil ve yeterli hizmet, barınma ve dinlenme alanları sağlamalıdır. Kentsel mimari daha iyi bir gelecek için çok önemlidir.”  ÖNDER BALIKÇI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —