ARAP - KÜRT SAVAŞINDA HEDEF ''TÜRKMEN PETROLÜ'' ``KERKÜK AĞLARSA, TÜRKLÜK AĞLAR``
Kerkük'ün Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdür Güngör Yavuzaslan Irak'taki son gelişmeleri değerlendirdi.
Yavuzaslan''Irak'ta Arap-Kürt çatışmasının altında Kerkük petrol zenginliğinden daha fazla pay alma çekişmesi var. Barzani yönetimi Suriye'de gelişmeler devam ederken petrol havzalarını kontrol altına almaya çalışıyor.Maliki yönetimi ise bölgede askeri varlığını güçlendirerek Barzani güçlerini bölgeden uzaklaştırmaya çalışıyor.Bölgenin gerçek sahibi olan Türkmenler ise iki güç arasında sıkışmış durumda' 'diyerek çatışmanın kaçınılmaz sonuç olduğunun altını çizdi.
Irak'ta Bağdat-Erbil arasında gerginliğin arkasında Kerkük'ün petrol zenginliğinden alınacak pay var. Maliki yönetimi bölgesel yönetimin dışında bulunan peşmerge güçlerinin varlığından rahatsız. Irak Ordusuna bağlı birlikler Kerkük'e 10 kilometre mesafede konuşlanırken, Peşmerge Güçleri ise Kerkük'e 10 kilometre mesafedeki mevzilerde bekliyorlar. Kerkük'te ise patlamaların arkası kesilmiyor.
``OLASI BİR ÇATIŞMADAN EN FAZLA ZARARI TÜRKMENLER GÖRECEK``
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi, Irak ordusu ile Peşmerge güçleri arasında meydana gelen gerginliği azaltacak adım atılmadığını, aksine tansiyonu yükseltecek adımların atıldığını söyledi.
``ÇÖZÜM İÇİN YEREL GÜÇ OLUŞTURULMALI``
Salihi, Bağdat`taki merkezi hükümet ile Bölgesel Yönetim arasındaki gerginliğin giderilmesi için müşterek gücün oluşturulması amacıyla iki öneride bulunduklarını ifade etti.
Salihi önerilerini şu şekilde sıraladı: ``Madem ki iki taraf arasında bir sorun var, bu sorunun giderilmesi için tarafsız bir güç teşkil edilsin ve çoğunluğu Türkmenlerden oluşsun. Bu güç, hem Türkmenlerin can güvenliğini sağlamış olur, hem de iki taraf arasında barış gücü olarak faaliyet gösterir. Diğer önerimiz de üyeleri güneydeki Araplardan oluşan Dicle Gücü yerine, bu bölgenin insanlarından oluşan bir askeri güç oluşturulması.``
Oluşturulacak yeni gücün komutasının da bir Türkmen`e verilmesi gerektiğini belirten Salihi, "O komutan da merkezi hükümete bağlı çalışır. Bence bu şekilde sorun çözülmüş olur. Aksi takdirde gerilim devam eder ve sorun daha da büyür. Bu önerimiz üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Yakında bu önerimizi Bakanlar Kurulu ve Irak Milli Meclisi`ne sunacağız`` şeklinde konuştu.
TUZHURMATU BIÇAK SIRTINDA
Bölgeye giren peşmergeler, Tuzhurmatu ilçesinin doğusundaki, Türkmenler için kutsal kabul edilen Mursa Ali Dağı'na boya ile Kürt bayrağını çizdi. Mursa Ali Dağı zirvesinde bulunan Mursa Ali makamına 2003 yılında Kürt silahlı güçler tarafından saldırı yapıldığı, bunun üzerine Tuzhurmatulular ile bölgedeki Kürt grupları arasında silahlı çatışmalar çıktığı belirtildi. O dönemdeki çatışmada 5'i Türkmen 8 kişi ölmüştü.
TÜRKİYE BÖLGEDE İSTİKRAR KUŞAĞI İSTİYOR
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Irak`taki son gelişmeler, üzerine Ünal, Türkiye`nin Irak`ın güvenliği ve istikrarına çok büyük önem verdiğine işaret ederek, "Erbil ve Bağdat arasında artan gerilimi kaygıyla takip ediyoruz" dedi.İki tarafın da birbiriyle aktif işbirliği göstererek hareket etmesini arzuladıklarını belirten Ünal, "Umarız, taraflar arasındaki bütün konular diyalogla ve hukuksal bir temelde çözülür. Böyle bir yaklaşımı destekliyoruz. Bütün ilgili taraflarla bu çerçevede konuşuyoruz" ifadelerini kullandı. Türkiye`nin bölgesindeki arabuluculuk çabalarına ilişkin soru üzerine Ünal, Türkiye`nin bu çabalarının, "istikrar kuşağı yaratmak" amacıyla yürütülen daha geniş bir politikanın parçası olduğunu belirtti.
TAŞ YASTIK
SARAYI YÜREK
KERKÜK`ÜM
Seninleyim
Seni , kaybetmiş gibiyimde
Bu günler
Biliyorum varsın
Çünkü vardın
Var kalacaksın
Sessizlikten seni duya bilmiyorum
Renksizlikten , seni göremiyorum
Sessizliğin diliydin Kerkük
Uyuyan .. Ekmek arayan eller
Kale gölgesinde soluk çeken güller
Taşlarda alıştı can çekişmeye.
Seni bulmadığım için
Çatlayacağım
Öfkemi bağlayacak bir zinc