Tarih: 28.04.2012 19:01

Kermesler esnafı etkiliyor

Facebook Twitter Linked-in




Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız son günlerde artan kermeslere dikkat çekti. Birçok esnafı etkileyen kermesler dolayısıyla açıklama yapan Başkan Yıldız kermeslerin vergi ödemediğini ve ürünlerinin sağlık ve hijyen kurallarına uygun olmadığını söyledi.

Şehrin en merkezi yerlerinde açılan ve içerisinde her türlü ürünün satıldığı bu organizasyonların, esnafın işlerini olumsuz etkilediğini ve haksız rekabete yol açtığını vurgulayan Yıldız kermesi içerisinde artık taze sebzeden tutunda, köfte çeşitleri, döner çeşitleri, çeyiz eşyaları, hazır giyim, ayakkabı ve kozmetik malzemesine kadar her şeyin bulunduğunu dile getirdi.

Kermeslerin bir ile üç gün arasında sınırlı kalması gerektiğini dile getiren Yıldız  Bunu bir hafta gibi bir süre içerisine yaydılar. Daha önceki yıllarda 15 gün gibi sürelerde kermes yapılıyordu. Bu kermeslerin etik olmadığını aynı zamanda gıdanın da belli tanıtım vardır. Gıdalar hijyenik ortamda üretilmeli, korunmalı ve müşteriye sunulmalıdır. Kimlerin hazırladığı belli olmayan ürünleri halka duygu sömürüsü yapılarak pazarlanıyor. Şu anda Altıeylül civarında yapılan kermesten, o mevkideki oda üyelerimiz son derece rahatsızlar. Bizim yaptığımız araştırmalara göre bir hafta 100 milyar gibi bir cirodan bahsediliyor. Bu işin mali boyutu da hiç hesaba katılmıyor. Esnaf ve sanatkâr üç liralık çorbanın fişini kesmediğinde 200 milyon gibi bir cezayla karşılaşıyor. Burada bir haftada 100 milyar gibi bir ciro elde ediliyor. Biz oda olarak bu konudan son derece rahatsızız. Bu kermeslerin belli bir çerçeveye alınması için de elimizden geleni yapacağız” dedi.

Oda üyelerinin ve esnaf ve sanatkârın kermeslerin faaliyetlerinden rahatsızlık duyduğunu belirten Hasan Yıldız esnaf ve sanatkârın bitecek duruma geldiğini kaydetti. Esnaf ve sanatkârların anahtarları yetkili kişilerin üzerine atacaklarını ya da masa ve sandalyelerini sokak ortasında yakacaklarını kaydeden Yıldız böyle eylemlerin de gündemde olduğunu söyleyerek şunları kaydetti:  Biz kendilerini tutuyoruz, bu konuyu halledeceğiz diye. Bu sadece lokantacılar odasının da değil dikkate aldığınızda Sebzeciler Odası, Tuhafiyeciler Odası, Ayakkabıcılar Odası, Fırıncılar Odası'nın da sorunu. Köy ekmeğinden tutunda her çeşit ürün kermeslerde satılmaktadır. Yetkililer biraz daha duyarlı olmalıdır. 100 milyar gibi tutarı hiçbir esnaf bir haftada kazanamıyor. Kermesler çok büyük bir sektör oldu. Bir yılda başka bir hafta değişik başka isimlerde altında kız yurdu, erkek yurdu diye aynı camia kermeslerini ısrarla sürdürüyor. Buradan İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teşekkür ediyorum. Okullara çeki- düzen verdi ve bu kermeslerin süresini bir güne düşürdüler. Ancak bazı kesimlerin biz yaşayalım onlar ölsün diye anlayış var. Mali, sağlık ve diğer hususlarda ciddi anlamda araştırılmalı. Esnafın ekmeğine engel oluyorlar. Belediyemiz kermesler için uygun alan yapmalı. Kermese destek vermek isteyenler o yerlere gitmeli. Kentin en işlek yerlerinde, lokantaların esnafların bol olduğu yerlerde kermesler düzenlenmemeli. Gerekirse anahtarımızı atarız. Bu konuda son sözümü de dükkânlarını bu kermes düzenleyenlere kiralayan esnaf arkadaşlara. Yarın o dükkânda sende faaliyet göstereceksin ve bu gibi faaliyetlerden sende mağdur olacaksın. Esnafı zor duruma düşüren ve haksız rekabete neden olan kermes düzenleyenlere dükkânını kiralama ve bu mağduriyete ortak olma”.






Orjinal Habere Git
— HABER SONU —