Başkanlığını Yavuz Demiralay’ın yürüttüğü Bandırma Kültür ve Eğitim Vakfı’nın(KEV) yayın konusunda ilk kültür hizmeti olan “İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın Gözüyle Güney Marmara(Mysia)” kitabı yayınlandı.
Ulaş Töre Sivrioğlu ve Abdullah Yılmaz’ın çalışmalarıyla Uzunçarşılı’nın yapıtının içeriğine yeni bilgiler ve görseller eklenmesiyle oluşan kitabın projesinin 2018’de başlatıldığı belirtildi.
Başkanlığını Mustafa Özcan’ın yaptığı Güney Marmara Kültür Platformları Birliği ve Bandırma Kültür Platformu’nun başlattığı projeye ve kitabın yayınlanmasına Bandırma Kültür ve Eğitim Vakfı finansal destek verdi.
KEV Başkanı Yavuz Demiralay, kitabın önsözünde, “Güney Marmara’nın verimli topraklarında yaşayan, çalışarak gelişmesini sağlayan, eğitimin yüceliğinin bilinciyle çocuk ve gençlerimizin yetiştirilmesi için Bandırma Kültür ve Eğitim Vakfı’nı kuran biz kurucular ve yöneticiler, bölgemizin tanıtılmasını amaçlayan bu kitabın oluşmasına katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyarız. Ayrıca bu çalışmaya öncülük eden Güney Marmara Kültür Platformları Birliği’ne, Bandırma Kültür Platformu’na ve emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliriz” dedi.
“KÜÇÜK MYSİA” VE UZUNÇARŞILI
“Küçük Mysia” olarak da anılan Bandırma, Gönen, Erdek, Manyas ve Marmara adasından oluşan coğrafya, yeryüzünün en zengin tarihi ve kültürel mirasına sahip köşelerinden biridir.
1920’lerin ortasında genç bir tarih öğretmeni olan İsmail Hakkı(Uzunçarşılı) da Mysia bölgesinin büyüsüne kapılanlardan biriydi. 1925 yılında, eski yazıyla ve döneminin bilimsel jargonuyla basılan çalışması ‘Karesi Vilayeti Tarihçesi’ uzun yıllar boyunca kendi alanında biricik eser olarak kalmıştır. Aradan geçen on yıllarda bu eser hem dli, hem de içerik yönünden artık aşılmış bir durumda olmasına karşın yine de klasik değerini koruyor.
Bu değerli yapıtın “Küçük Mysia” bölümünün unutulmuşluktan kurtulması ve genç kuşakların anlayabileceği şekilde revize edilmesi amacıyla Güney Marmara Yaşam Kültür Sanat Derneği ve Bandırma Kültür Eğitim Vakfı işbirliği sonucunda bu çalışma gerçekleştirildi. Böylece İsmail Hakkı Uzunçarşılı’nın yapıtı ‘Küçük Mysia’ bölümü günümüz dil ve bilgisiyle genç kuşağın yararlanabileceği şekilde yeniden düzenlendi. Buna bağlı olarak da Güney Marmara’nın tarihi-kültürel mirasını yeni kuşaklara taşımayı hedefleyen benzer bir dizi tarihsel projenin de ilk adımı atıldı.
Kitabın editörlüğünü Mustafa Özcan, genel koordinatörlüğünü Salih Yaldız yaparken, kapak fotoğrafı ve içindeki fotoğrafları Zerrin Doğan çekti, grafik tasarımını ise Şeref Kurtiş gerçekleştirdi.
ÖNDER BALIKÇI