Bandırma Kültür ve Eğitim Vakfı(KEV), kültür yayınlarını sürdürüyor. KEV’in sponsorluğunda, “Bandırma-Erdek Rumlarının Tarihi ve Etnografyası” isimli kitap da yayınlandı.
Konstantinos S. Makris ve İppokratis K. Makris tarafından yaılıp, Sema Sandalcı tarafından Türkçeye çevrilen kitabın editörlüğünü ise Töre Sivrioğlu yaptı.
Bandırma KEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Demiralay, kitabın önsözünde, “Kültür kitapları serimizin dördüncüsü olan bu eserin yayınlanmasına katkı yapmaktan mutluyuz. Bize bu imkanı tanıyan ve yöremiz tarihinin genç nesillerce öğrenilmesine katkı sunan sayın Rahmi Akdaş ve desteklerini esirgemeyen Ulaş Töre Sivrioğlu’na teşekkürlerimizle…” dedi.
Kitabın arka kapağında şu bilgilere yer verildi:
“Lozan Mübadelesinden önce Kapıdağı’nın yerleşik halkı olan Erdek Rumları hakkında ilk bilimsel çalışmalar 1880’lerden itibaren Erdekli Dr. Konstantin S. Makris(1850-1920) tarafından başlatılmıştı. Çok yönlü bir insan olan K. S. Makris, tıp eğitimi camiasının yanı sıra yerel tarih ve etnografyaya da meraklı biriydi. 1920’de, Bandırma’da hayata gözünü yumduğunda, arkasında bölge Rumları hakkında el yazması halinde oldukça değerli materyaller bırakmıştı. Mübadeleden sonra Yunanistan’a giden büyük oğlu İppokratis K. Makris(1883-1967), babasının notlarını düzenleyerek ve güncelleyerek Mikrasiatika Khnika başta olmak üzere Marmarina Nea, Arkheologiki Efimerida gibi çeşitli dergilerde yayınladı. Elinizdeki seçki, İ.K. Makris’in babasının notlarından yola çıkarak derlediği, 1922 yıl öncesi Kapıdağı Rumlarının günlük hayatını, geçim araçlarını, bayram ve yortularını, nişan ve düğün adetlerini, sofra kültürlerini aktaran iki yazı ile kendisine ait arkeoloji denemesini içeriyor. İ. K. Makris, okuyucuyu sadece kaybolmuş bir kültürle tanıştırmakla kalmıyor, modern Yunancanın farklı bir diyalektiğini konuşan Erdek Rumlarına ait sözcükler, deyimler, atasözlerine de yer vererek, Anadolu Rumlarının kültürlerinin yeni nesillerce öğrenilmesini sağlıyor. Baba-oğul Makrislerin yazılarından yapılmış olan bu derleme ayrıca Anadolu Rumlarının tarihi, etnolojisi, dilleri üzerine çalışmalar yapmakta olan araştırmacılar için de birinci elden kaynak olma özelliği taşıyor.”
Kitap, Bandırma’daki BANMAT tesislerinde basıldı. ÖNDER BALIKÇI