Bandırma Belediyesi, vatandaşların can ve mal güvenliğini düşünerek, asansör denetimlerine büyük önem veriyor. Belediye, sorumluluk alanı içindeki 1200 adet asansörü, kazalara neden olup, olası ölüm ve yaralanmaların önüne geçmek amacıyla Bakanlık onaylı kuruluş aracılığıyla muayene ve denetim çalışmalarını sürdürüyor.
Bakanlık onaylı Royalcert Firması Teknik Müdürü Muzaffer Yaşar, her yıl periyodik olarak gerçekleştirdikleri denetimlerle ilgili olarak, ?2016 yılının ocak ayına göre yapılan denetimler sonunda % 91,9 oranında asansöre, güvensiz anlamına gelen kırmızı etiket, % 1,6 oranında asansöre, hafif kusurlu anlamına gelen mavi etiket, % 6,5 oranında asansöre de, kullanılması uygun anlamına gelen yeşil etiket verildi. Gerçekleşen muayenelerin sonuçları, asansör denetim sistemine girilerek, Bakanlık veri tabanında kayıt altına alındı? dedi.
Resmi Gazete´de yapılan açıklamaya göre, kırmızı etiketli(güvensiz) asansörlerin 30, sarı etiketli(kusurlu) asansörlerin 60 gün, mavi etiketli(hafif kusurlu) asansörlerin 12, ya da 48 ay içinde yeşil etikete çevrilmesi için yasal süre veriliyor.
Yönetmelik ve tebliğe göre, kırmızı etiket alan ve buna rağmen bakımları yapılmayan asansörlerin, belediyeler tarafından mühürlenmesi öngörülüyor.
Bandırma Belediyesi, buna paralel şekilde, 2016 yılının ocak ayından bu yana gerçekleştirdiği denetimler sonucunda, periyodik muayenelerini yaptırmayan ve muayene sonucunda gerekli onarım işlemlerini yerine getirmeyen 5 asansörü mühürledi.
Türkiye´deki asansörlerin güvenli olma oranı % 23 olarak belirlenirken, Bandırma´nın, ocak ve şubat 2016 aylarının verilerine göre, % 6,5 ortalama ile Türkiye ortalamasının gerisinde kaldığı ortaya çıktı. Önder BALIKÇI