Tarih: 08.11.2019 14:51

Kitabevi Emek Ödülü Ozan Sanatevi’ne verildi.

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Yayıncılar Birliği 2019 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu. 32 yıldır Bandırma’da faaliyet gösteren Ozan Sanatevi'ne ‘Kitabevi Emek Ödülü’ verildi

32 yıldır Bandırma’da faaliyet gösteren Ozan Sanatevi'nin kurucusu ve sahibi Rahmi AKDAŞ, Türkiye Yayıncılar Birliği 2019 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri kapsamında ‘Kitabevi Emek Ödülü’nü aldı.

Türkiye Yayıncılar Birliği 2019 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen törenle sahiplerini buldu. 7 Kasım Perşembe günü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi İnterexpo Salonu’nda gerçekleşen törende Avesta Yayınları, Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu ile Bandırma’da faaliyet gösteren Ozan Sanatevi ödül aldı.

Avesta Yayınları’na verilen Yayınevi Ödülü'nü, Avesta Yayınları sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’dan aldı. Gazeteci ve yazar Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu, Yazar Ödülü’nü, 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı ve Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner ve PEN Yazarlar Derneği İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan’dan aldı.Kitabevi Emek Ödülü ise, Ozan Sanatevi’ne verildi. Ozan Sanatevi’nin kurucusu ve sahibi Rahmi Akdaş, ödülünü Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ten aldı.

KOCATÜRK: BUNLARIN SONUNCU ÖDÜLLER OLMASINI DİLİYORUZ

Yayıncılık ve kültür-sanat dünyasından önemli isimlerin katıldığı törenin açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, konuşmasında yayıncılığın iki önemli temele dayandığını belirtti. Bu temellerden ilkinin, 70 yıl önce Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde garanti altına alınmış olan, fikirlerini ifade etme olduğunu; yayıncılığın bu ifadeleri çoğaltma temeline ve telif haklarına dayandığının altını çizen Kocatürk, bunların ikisinden de vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

Kenan Kocatürk kitaplara yönelik toplatma, dağıtım ve satışı yasaklama kararlarının gündemden düşmediğini; Basın Kanunu'na göre kitap toplatma için belirtilen 6 aylık sürenin aşıldığını ve okurun kitaba erişiminin engellendiğini söyledi. Geçen yıllara göre bu dönem yaşanan önemli gelişmelerden birinin, artan kamuoyu hassasiyeti ile vatandaşlardan gelen sansür ve yasaklama talepleri olduğunu belirten Kocatürk, sosyal medyada kampanyalar şeklinde gelişen talepler sonucu yayınevlerinin bazı kitapları yayından kaldırdığını; haklarında dava açılan yazarlar, yayıncılar olduğunu ifade etti.

Konuşmasının devamında Kenan Kocatürk, Kasım 2018 – Ekim 2019 döneminde yayıncılara yönelik soruşturma ve davalar, kitap yasaklama kararları ve sansür dahil olmak üzere engellere dair verileri derleyen Yayınlama Özgürlüğü Raporu ile ilgili bilgi verdi. Kocatürk sözlerini, her yıl, bir sonraki yıl bu ödülü vermemeyi ve bunun, sonuncu ödül olmasını umut ettiklerini belirterek sonlandırdı.

Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından 1995 yılından bu yana her yıl, Türkiye’nin evrensel ölçütlerde düşünce ve ifade özgürlüğüne bir an önce kavuşması dileğiyle, düşüncelerini ifade etmekten korkmayan isimlere veriliyor. Her yıl bir yayıncı, bir yazar ve bir kitabevine ödül verilmesinin yanı sıra yıllık Yayınlama Özgürlüğü Raporu da tören kapsamında kamuoyuna sunuluyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —