Tarih: 13.02.2014 21:18

Kızılay`ı şok eden rapor

Facebook Twitter Linked-in

 Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Kızılay’ın 2010, 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin faaliyet ve işlemleriyle ilgili denetim raporunu tamamladı. Raporda, Kızılay’la ilgili çok sayıda olumsuz tespit yer alırken, tartışma yaratabilecek öneriler de yer aldı.

 DDK, Kızılay’ın “Kurban, zekat, gıda paketi, aşevi, sevgi bohçası gibi geleneksel bağış toplama faaliyetlerinden vazgeçmesini” istedi. Raporda, “Ana faaliyetlerde odak kaybı ve dışlama etkisine, şube örgütlenmesinin amacından sapmasına ve yardım sektöründe yerel sivil toplum yapılarının nicelik ve nitelik açısından çeşitlenememesine yol açan ve Kızılay’ın marka değerinin korunması konusunda önemli riskler içeren, kurban, zekat gıda paketi, aşevi, sevgi bohçası gibi geleneksel bağış toplama faaliyetlerinden vazgeçilmesi uygun olacaktır” denildi. 

 Bağış toplama faaliyetlerinin çok ilginç ve olumsuz sonuçlar doğurduğu da vurgulanan raporda şu örneğe yer verdi: 

 “Örneğin, 2012 yılında yapılan protokoller çerçevesinde en az 3.600 büyükbaş hayvan kesimine yönelik vekaleten kurban kesimi faaliyetleri planlanmış olup, ancak 1.777 adet büyükbaş kurban bağışı toplanabilmiştir. Bu nedenle Kurum tarafından kendi kaynaklarından ayrıca 1.823 adet daha büyükbaş hayvan kesilmek zorunda kalınmış olup, gelir yaratmak amacından öte kaynak israfına neden olunmuştur.” 

Fabrikaları kapat

 Raporda bir başka çarpıcı tespit de Kızılay’ın kurduğu iktisadi işletmeler, fabrikalar ve ortak olduğu şirketlerle ilgili oldu. DDK, Kızılay’ın bu fabrikaları kapatmasını, ortaklıklardan ayrılmasını istedi. Raporda Kızılay’ın mineralli su işletmeleri kapsamında Afyonkarahisar’da faal bir mineralli su fabrikası ile Erzincan’da inşaatı devam eden bir fabrika yatırımı bulunduğu belirtildi. Ayrıca halen kendi işlettiği Türkiye genelinde 2 hastane ve 3 tıp merkezi ile faaliyetlerini sürdürdüğü kaydedildi. Ayrıca Kızılay’ın maddi kaynağı sağlamak amacıyla sigortacılık, içecek, sağlık hizmetleri ve inşaat alanlarında bazı sermaye şirketleri kurduğu ve bazı sermaye şirketlerine ortak olduğunu vurguladı. DDK, Kızılay’ın çadır işletmesinin ise devam etmesi gerektiğini belirtti. ( PHA) 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —