Kocaman uyarı!

Kocaman uyarı!

Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman: Yeni av sirküleri, Bandırma Körfezi ve Marmara Denizi'ndeki balıkçılığı bitirir”







Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman:

Yeni av sirküleri, Bandırma Körfezi ve Marmara Denizi'ndeki balıkçılığı bitirir”

Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, düzenlediği basın toplantısında, Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 2012-2016 yılları arası Yeni Su Ürünleri Avcılığı Sirküleri'ne genelde karşı olmadıklarını, ancak sirkülerde yer alan bir uygulamanın, Marmara Denizi ve Bandırma Körfezi'ndeki gırgır balıkçılığını temelden sarsacağını belirtti. Kocaman,

Çakılköy Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Korkmaz ve Balıkesir Su Ürünleri Avcılık Ürünleri Birliği Temsilcisi Halit Akdoğdu ile birlikte Ticaret Odası'nda düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

Yayınlanan sirkülerde, 1 Eylül-1 Aralık tarihleri arasında, gırgırların, eskiden 11 metre olan derinlikten olan avlanma izinleri, 24 metreye çıkarılıyor. 1 Aralık'tan sonra ise bu avlanma izinleri 18 metre olarak belirleniyor. Bizim itirazımız, 1 Eylül-1 Aralık arasındaki 24 metre uygulamasınadır. Çünkü, eğer bu madde uygulanırsa, başta palamut ve lüfer olmak üzere birçok göçmen alık, sularımızdan geçerek, başta Yunanistan olmak üzere diğer ülkelere gidecektir. Böylece, bu balıkların nesli artmadığı gibi ülkemiz de büyük ekonomik kayba uğrayacaktır. Türkiye'de şu anda yaklaşık 500 gırgırın yüzde 90'ıi yani 450'si, kıyı gırgırı olup, derinlerde avlanma olanağından yoksundur.Bir gırgırda ortalama 25 kişi çalıştığını düşünürseniz, toplam 12.500 kişilik istihdam demektir. Ailelerini de sayarsanız, 50-60 bin kişiyi kapsar. Ayrıca başta nakliye olmak üzere diğer yan sanayiyle birlikte bu sayı çok daha fazla artar.”

Bu maddenin uygulanması durumunda ülkemizdeki balıkçılık üretiminin çok azalacağına, en derin yeri 50 metre olan Bandırma,Erdek ve Karabiga körfezlerinin biteceğine dikkat çeken Kocaman, Bunun sonucunda balık ithali de artar. Şu anda 180 milyon dolar olan ithalat, daha da büyük boyutlara ulaşır” dedi.

Türkiye'nin yıllık 600 bin ton olan balık üretiminin % 75'ini hamsinin oluşturduğunu belirten Kocaman, Hamsi üretiminin yarısı da, balık unu üretiminde kullanılıyor. Bu durumda, balıkların fiyatı da artarak, halkımızın ucuz protein alma olanağı ortadan kalkacağı gibi balık unu fiyatları da artış gösterir” diye konuştu.

Gerekli makamlara başvurarak, 1 Eylül-1 Aralık tarihleri arası için belirlenen belirlenen iznin ya eskisi gibi 11 metre, ya da 18 metre olmasını istediklerini vurgulayan Kocaman, Başta Başbakanımız olmak üzere yetkililerin, bu çığlığımızı duyacaklarına inanıyorum” diye konuştu.

Balıkesir Su Ürünleri, Av Ürünleri Birliği Temsilcisi Halit Akdoğdu da konuşmasında, yeni sirkülerde Marmara Denizi'ndeki kırmızı karides avı derinliğinin 15 metreden, 10 metreye düşürülmesinin, bu ürünün avlanmasında % 35'lik düşüşe yol açacağını belirterek, bu yasağı doğru bulmadıklarını sözlerine ekledi.












Gürhan Akbelli
26.08.2012 11:41:26
http://cadde.milliyet.com.tr/2012/08/26/YazarDetay/1586299/balik-yasagina-aynen-devam-bakan-eker-