Tarih: 14.09.2018 03:36

Konstantin Kapıdağlı, Erdekliymiş

Facebook Twitter Linked-in

"Bandırma ve Çevresi Yakın Tarihi" isimli kitapta, Erdek ile ilgili önemli bir yayın da yer aldı.

Editörlüğünü Ulaş Töre Sivrioğlu´nun yaptığı kitapta, Osmanlı sarayında, Erdekli bir ressam olan Konstantin Kapıdağlı´nın, padişahları büyük ilgisini gördüğü belirtildi.

Konstantin Kapıdağlı´nın, doğum ve ölüm tarihlerinin bilinmediği, ancak 18. yüzyılda yaşadığı, ?Çarmıhtaki İsa? isimli resminin, İstanbul Kurtuluş´ta, günümüzde de ibadete açık olan Aziz Demetiros Kilisesi´nde korunduğu bildirildi. 1790´lı yıllarda yaşadığı sanılan saray ressamı Kapıdağlı´nın, ?İsa´nın Son Akşam Yemeği? isimli ünlü tablosunun yanı sıra yağlıboya padişah tablolarının da büyük ilgi gördüğü belirtildi.

Kitabın editörü Ulaş Töre Sivrioğlu, Konstantin Kapıdağlı ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

?Konstantin Kapıdağlı, Türkiye´de modern resmin en önemli temsilcileri ve Refail´le birlikte portre sanatının ilk öncülerinden biridir. Padişah resimleri o kadar beğenilmiştir ki, günümüzde de çeşitli mekanların duvarlarına asılan, takvimlere konulan veya okul kitaplarına alınan padişah portreleri, Konstantin´e ait olanlardır. Osmanlı sarayında, Avrupa´da ve çağdaş sanat tarihi eserlerinde bu ölçüde itibar gören bir ressamın Erdekli olması, Erdekliler için de kıvanç vericidir. Kapıdağlı´nın ve eserlerinin tanıtılmasının Erdek´in tarihsel mirasının tanıtımına da önemli bir katkı sağlayacağı kesindir.?

/resimler/2018-9/14/0341252673632.jpg




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —