Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Edremit Körfezi`nde Eğitim seminerleri veriyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Bursa Grup Bakanlığı Edremit Körfezi` nde Eğitim seminerleri veriyor. Bursa` dan gelen yetkililer Akçay Olivecity AVM, Edremit Kipa AVM ve Akçay Yasa Tesislerinde ayrı ayrı eğitim seminerleri verdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Bursa Grup Başkanlığı görev alanı olan Bursa, Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan teftiş süreci 18.03.2012 tarihi itibariyle başladı. Kasım ayına kadar devam edecek teftiş süreci kapsamında teftişlerin koordinasyonundan sorumlu İş Müfettişleri İsmail Er, Ümit Fıçıcı ve Yahya Kulaksız ile İş Müfettiş Yardımcıları Tayfur Özden ve Abdurrahim Demir' den oluşan ekip tarafından 21.05.2013 tarihinde Akçay Olivecity Alışveriş Merkezi'nde, 22.05.2013 tarihinde Edremit Kipa ve Yasa Outlet Alışveriş Merkezlerinde faaliyet gösteren mağazalardaki çalışanlara yönelik olarak eğitim, bilgilendirme ve bilinçlendirme toplantısı düzenledi. Edremit Kipa, Akçay Yasa Tesisleri ve Akçay Olivecity AVM` de ayrı ayrı verdikleri sinevizyon gösterimi destekli eğitim seminerlerinde işveren ve çalışanları bilgilendirdiler.
Akçay Olivecity AVM` de AVM Müdiresi Ayla Yazlık tarafından organize edilen seminerde bilgilerini aldığımız İş Müfettişleri İsmail Er ve Ümit Fıçıcı yaptıkları işin yoğun olarak ihlal edildiği tespit edilen mevzuat kuralları risklerini en aza indirmek veya tamamen ortadan kaldırmak olarak özetliyerek yaptıkları konuşmada : "İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, 2011 yılı itibariyle kaynaklarını daha etkin bir şekilde kullanmak amacıyla çalışma hayatına ilişkin mevzuatın ihlal edildiği alan ve sektörleri belirleyerek, söz konusu sektör ve alanlarda çalışma hayatında yer alan tüm aktörlerin de katılımını sağlamak suretiyle programlı teftiş modeline geçti. Söz konusu teftiş modelinde yoğun olarak ihlal edildiği tespit edilen mevzuat kuralları risk olarak belirlenmekte, iş mevzuatının tüm kuralları değil de sadece belirlenen risklerle ilgili kurallar teftişe konu edilmekte.Programlı teftişlerin hedefi çalışma hayatına ilişkin kuralların ihlalini önlemek, işçi ve işverenleri iş mevzuatında yer alan kurallar hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, söz konusu tarafların mevzuat hükümlerine riayet etmelerine yönelik duyarlılıklarını artırmak ve iş mevzuatı kurallarını işyerlerinde kalıcı olarak uygulanabilir hale getirmektedir.
İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca teftiş yapılan sektör ve alanla ilgili sorunlara dikkat çekmek, sorunların giderilmesine katkı sağlayacak çözümler aramak ve bu konuda sosyal taraflarla işbirliği yapmak amacıyla teftiş süreci içerisine eğitim, bilgilendirme, bilgi paylaşımı ve duyarlılaştırma toplantıları da dahil edilmiştir. Teftiş süreci sonunda işverenler tarafından ihlali giderilmeyen noksanlık ve aykırılıkların bulunması halinde idari para cezası uygulaması yapılmaktadır.
Bu anlamda, teftiş süreci, işyerlerinde yapılan ilk teftiş, işçi ve işveren yetkililerine yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantıları, tespit edilen mevzuata aykırılıkların giderilmesine yönelik rehberlik, noksanlık ve aykırılıkların giderilmesine yetecek bir süre verilmesi ve söz konusu sürenin sonunda yapılacak kontrollerden oluşmaktadır. İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca 2013 yılı için belirlenen ve Bursa-Balıkesir-Çanakkale illerinde uygulanacak olan programlı teftişlerden birisi de Alışveriş Merkezlerinde Çalışan İşçilerin Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi konulu teftiş programıdır. Mağazalarda çalışan işçilerin katılımları ile gerçekleşen toplantılarda, işçi ve işveren arasındaki ilişkileri düzenleyen temel mevzuat kuralları hakkında bilgiler verilerek çalışanların iş mevzuatı hükümlerine yönelik duyarlılıkları artırılmak istenmiştir" dediler.